Doliu în lumea muzicii! Wayne Shorter, unul dintre cei mai mari compozitori de muzică jazz, a decedat

Doliu în lumea muzicii! Wayne Shorter, saxofonist afro-american, considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică jazz din Statele Unite ale Americii, s-a stins din viață la onorabila vârstă de 89 de ani.

Acesta a decedat joi, 2 martie 2023, la Los Angeles.

Nefericitul anunț a fost făcut pe rețelele sociale. Alisse Kingsley, agentul lui Wayne Shorter, a confirmat într-un mesaj scris anunțul respectiv pentru agenția de presă AFP, însă nu a dezvăluit cauza morții clientului său.

Sursă: Facebook, Wayne Shorter

„Astăzi, la ora 4 dimineața, Wayne Shorter și-a continuat pașnic călătoria sa imensă în necunoscut. Era înconjurat de o familie iubitoare. În cuvintele sale, „Este timpul să luăm un nou corp și să ne întoarcem pentru a continua misiunea”. Nam Myoho Renge Kyo” este mesajul care a fost postat, joi, pe contul său de Facebook.

Despre Wayne Shorter

Wayne Shorter s-a născut pe data de 25 august 1933 la Newark (oraș din New Jersey – Statele Unite ale Americii)

The New York Times îl descrie în necrologul său ca fiind un muzician „inovator” şi „enigmatic”, care a cântat alături de cei mai mari artiști americani, precum Miles Davis, Herbie Hancock, Art Blakey, Milton Nascimento, Salif Keita, Joni Mitchell şi chiar cu legendarii rockeri de la „The Rolling Stones”, Carlos Santana și Norah Jones.

Wayne Shorter a excelat atât la saxofon soprano, cât şi la tenor, în special cu trupa sa de jazz fusion „Weather Report”. Influența sa asupra jazz-ului a durat mai bine de jumătate de secol. Începând cu anii 1960, Wayne Shorter a reuşit să se impună ca a treia voce în jazz, într-o perioadă dominată de legendarii saxofonişti John Coltrane şi Sonny Rollins.

Împreună cu fratele său, Alan Shorter (1932-1988), a jucat bebop şi s-au poreclit „Mr Weird” („Domnul Ciudat”) şi „Doc Strange” („Doctorul Straniu”).

„Ştiam că oamenii încep un instrument la vârsta de cinci ani şi aşa ştiam că am multe de recuperat”, spunea el în cadrul unui interviu acordat pentru „The Washington Post” în anul 2018, înainte de a primi Premiul Centrului Cultural Kennedy din Washington.

În acel an, trompetistul american Wynton Marsalis s-a înclinat în faţa lui Wayne Shorter pentru că „a îmbunătăţit tot ce a atins şi care va rămâne purtătorul de perfecţiune pentatonic, maestru al melodiilor blues, erou al efectelor armonice şi un uriaş al saxofonului indiferent de registrul muzical.”