A câștigat premiul Crystal Simorgh pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film Fajr

Masoumi s-a născut pe 2 martie 1945. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității Naționale din Iran, anunță Ifpnews.

După Revoluția Islamică, a câștigat Crystal Simorgh pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film Fajr pentru rolurile din Chrysanthemum Flowers (1984), Rabab și Splendor of Life (ambele în 1987). Și-a făcut debutul la televiziune jucând în serialul Imam Ali al lui Behrouz Afkhami în 1987.

Parvane Masoumi
Parvane Masoumi (SURSA FOTO: Wikipedia)

Reverse, Eastern Song, Rey Passenger, Prophet Joseph, câteva din filmele în care a jucat

Printre filmele în care Masoumi a jucat se numără Reverse, Eastern Song, Rey Passenger, Prophet Joseph, Dilemma, Nasserddin Shah, Cinema Actor.

La finele lunii octombrie, cinematografia iraniană a fost în doliu. Actorul Arash Mir-Ahmadi a murit într-un spital din Teheran, la vârsta de 52 de ani. Mir-Ahmadi, care a fost și prezentator TV, a pierdut o lungă luptă pe care a dus-o în ultimii ani cu cancerul.

Actorul se afla sub tratament și făcea chimioterapie, dar a intrat în comă și medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, a declarat soția sa, Marjan Safabakhsh. Mir-Ahmadi, care a fost și un cunoscut prezentator TV de emisiuni de umor, a fost apreciat de public pentru rolurile din multe comedii realizate în Iran în ultimii ani.

A jucat în numeroase producții cinematografice iraniene

Arash Mir-Ahmadi a absolvit Arta Spectacolului de la Universitatea din Teheran și a fost și regizor și scenarist, pe lângă cariera sa de actor, scrie presa iraniană. Arash Mir Ahmadi a jucat în numeroase producții cinematografice iraniene, cele mai cunoscute fiind ”Yek Dastane Asheghane”, ”Mard-e Panjom”, „Mard-e Panjom„ și „Nimeh-ye penhan”.

În ultimii ani, o serie de evoluții din domeniul cinematografiei iraniene au captat atenția publicului și specialiștilor. Aceste evoluții au avut ca element comun nesupunerea civilă manifestată de regizori împotriva constrângerilor impuse de guvernul de la Teheran.

Unul dintre cele mai notabile cazuri este bătălia juridică pentru filmul „Tafrigh”, a cărui lansare în cinematografe a fost interizisă de Ministerul Culturii și Îndrumării Islamice din cauza prezenței în film a lui Taraneh Alidoosti, o actriță care s-a opus hijabului obligatoriu. Alte două cazuri au implicat interzicerea filmului „Cabareh” (Cabaret) și pedeapsa cu închisoarea pentru regizorul filmului „Frații Leilei”.

Actriță celebră arestată la un an de la amplele proteste din Iran

Celebra actriță iraniană Hanieh Tavassoli a fost arestată, zilele trecute, la împlinirea unui an de la protestele declanșate de uciderea unei tinere care nu purta corect vălul. Mahsa Amini fusese arestată acum un an pe motiv că a încălcat codul vestimentar.

„Sora mea, Hanieh Tavassoli a fost arestată în această seară, 16 septembrie 2023, în casa ei și a fost transferată într-o locație necunoscută”, a scris sora lui Tavassoli pe pagina de Instagram.

Arestarea a avut loc la câteva ore după ce Tavassoli a postat o poză cu Mahsa Amini. Până acum, autoritățile nu au făcut niciun comentariu cu privire la reținerea actriței și nici la acuzațiile care i se aduc. Tavassoli s-a numărat printre celebritățile din Iran care au criticat reprimarea protestelor și recurgerea la violență împotriva manifestanților.