Cutremur pe piața valutei. Reuters scrie că în cursul zilei de joi, dolarul american a fost tranzacționat aproape de cel mai ridicat nivel din ultimul an faţă de un coş de valute şi aproape de un maxim al ultimilor cinci ani în raport cu yenul japonez, tonul mai conservator al Rezervei Federale americane, susţinut de datele economice pozitive, contrastând cu perspectivele unor politici monetare permisive în Europa şi Japonia.

Pe de altă parte, sursa citată arată că joi, indicele dolarului, care măsoară evoluţia dolarului faţă de un coş de şase valute majore, a scăzut cu 0,1%, la 96,733. Totuși, acesta s-a menţinut aproape de un maxim atins miercuri de 96,938, cel mai ridicat nivel de după iulie 2020. Trebuie menționat faptul că doar în luna noiembrie, indicele a urcat cu 2,77%, traderii anticipând că inflaţia ridicată va obliga Fed să majoreze dobânzile mai devreme decât intenţiona.

Având în vedere situația actuală, piaţa a luat în considerare că Fed va creşte dobânda cheie cu un sfert de punct procentual până în iunie, cu o probabiltiate ridicată ca măsura să aibă loc cel mai devreme în luna mai.

Urmările creșterii dolarului

Amintim faptul că o minută a şedinţei de politică monetară a Fed din 2-3 iunie, care a fost publicată miercuri, arată că diverşi oficiali ai instituţiei ar fi deschişi la accelerarea retragerii achiziţiilor de obligaţiuni, doar în cazul în care inflaţia se va menţine ridicată şi la majorarea mai rapidă a dobânzilor.

În ceea ce privește datele de pe piaţa muncii şi cele privind cheltuielile de consum, publicate miercuri, se pare că acestea au depăşit aşteptările analiştilor, iar inflaţia continuă să accelereze.

Ultimul curs valutar de joi arăta moneda euro a urcat cu 0,13%, la 1,1215 dolari pe unitate, dar s-a menţinut aproape de cel mai redus nivel din ultimele 17 luni atins miercuri, de 1,1186 dolari pe unitate, după date privind scăderea încrederii oamenilor de afaceri germani în economie, pentru a cincea lună consecutiv.

Dolarul american în schimb a stagnat la 115,355 yeni pe unitate, fiind aproape de 115,525 yeni pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 2017. Lira sterlină în schimb s-a apreciat cu 0,14%, la 1,33465 dolari pe unitate, după ce miercuri a atins un minim de 1,3317 dolari pe unitate, pentru prima oară în ultimele 11 luni.