Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 1%, şi va lua în luna decembrie o decizie privind programul de sprijinire cu lichidităţi a băncilor comerciale, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

„Ultimele informaţii continuă să indice o îmbunătăţire a activităţii economice în a doua jumătate a anului. Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca economia zonei euro să îşi revină gradual, perspectiva fiind marcată de o incertitudine ridicată”, a afirmat Trichet (foto) într-o conferinţă de presă.

Investitorii se aşteptau ca BCE să înceapă în curând eliminarea lichidităţii „ieftine şi abundente”, însă preşedintele BCE a spus că instituţia va lua la reuniunea din decembrie o decizie privind împrumuturile pentru bănci, pe perioade de 12 luni, la dobândă de numai 1%.

Oficialul a adăugat că nu va comenta opinia pieţelor financiare privind limitarea programului de sprijin în decembrie.

„Nu voi comenta privind rata dobânzii. Vom analiza situaţia şi vom lua o decizie data viitoare”, a declarat Trichet.

Analiştii anticipează că BCE va menţine dobânda cheie la 1% până la sfârşitul anului viitor, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters.

O decizie de retragere a măsurilor de susţinere a economiei se va realiza gradual.

„Consiliul guvernatorilor se va asigura că măsurile extraordinare de asigurare a lichidităţii sunt eliminate gradual şi la momentul potrivit, iar fondurile injectate sunt absorbite pentru a contracara orice ameninţare la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi lung”, a afirmat el.

Până luna următoare, BCE va dispune de prognoze economice noi şi de primele estimări petnru 2011, perioadă esenţială pentru deciziile monetare având în vedere impactul pe termen lung.

Inflaţia a fost negativă în octombrie, respectiv de -0,1%, însă ar putea redeveni pozitivă în noiembrie, ca urmare a creşterii preţului petrolului cu 15% în ultima lună.

„Inflaţia este aşteptată să redevină pozitivă din nou în următoarele luni şi să rămână la cote moderate pe un orizont de timp relevant pentru politica monetară”, consideră Trichet.

Comisia europeană a revizuit, marţi, în creştere estimările pentru avansul activităţii economice în zona euro anul următor, la 0,7%, şi se aşteaptă la o creştere a PIB de 1,5% în 2011, după declinul de 0,4% anticipat pentru 2009.

Sursa: Mediafax