Dacă privim Pământul din spațiu, probabil un milion de ani nu este suficient. Deriva continentală va schimba în cele din urmă planeta așa cum o știm, cred unii oameni de știință. Dar, dacă ne uităm la Pământ, așa cum a fost in urmă cu un milion de ani, putem vedea că o schimbare care este încă posibilă.

La suprafață, Pământul era atunci un loc complet diferit. Planeta se afla în plină epocă glaciară, fiind supusă unor temperaturi extrem de scăzute. Multe animale care erau adaptate acelui mediu au dispărut.

În timp ce continentele erau în mare măsură aceleași cu cele de astăzi, harta lumii era ușor diferită. Nivelurile apei erau probabil suficient de scăzute pentru a crea poduri terestre între continente.

Putem trage o concluzie din această imagine a trecutului când ne gândim la viitorul Pământului?

În multe privințe, viitorul este imposibil de prezis. Dar putem să ne așteptăm ca întinderile terestre să continue să se schimbe. De asemenea, ne putem aștepta ca temperaturile globale să crească și să scadă, ducând la mai multe epoci de gheață și la perioade mai calde. S-ar putea și ca omenirea să avanseze în tot ce inseamnă tehnologie, așa cum a realizat în ultimul milion de ani.

Dacă omenirea nu va pieri, oamenii ar fi cu siguranță complet diferiți față de noi, cei de azi. Poate vor descoperi secretul unei vieți mai lungi. Există prognoze care spun că ființele viitorului vor fi mai mult roboți decât oameni.

Care este cel mai negru scenariu?

Un alt scenariu ar fi că, peste un milion de ani, toată gheața terestră a Pământului se va topi, nivelul mării va crește cu sute de metri, temperaturile se vor schimba radical iar lumea va dispărea sub valuri. S-ar putea ca furtunile violente și imprevizibile să devină de necontrolat.

Indiferent de modul în care viața de pe Pământ s-ar putea schimba, există și scenarii care spun că va exista o revenire la verdeață, cu păduri luxuriante care vor acoperi pământul.

În cel mai rău caz posibil, o lovitură directă ar putea distruge complet stratul de ozon al Pământului, făcând să piară toate creaturile și schimbând climatul și habitatul Terrei pentru mii de ani.

Sursa foto: Dreamstime