Dispar mașinile pe benzină și motorină! Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a arătat, într-o intervenție televizată, că Bruxellesul a cerut României să își întinerească parcul auto.

Barna dă asigurări că cei care nu vor putea, din motive sociale, să își cumpere o mașină nouă, vor fi sprijiniți financiar.

Dispar mașinile pe benzină și motorină! ”Totul se va transforma”

”În 10 – 15 ani în România nu se va mai pune pe piață nicio mașină cu motor diesel sau pe benzină. Totul se va transforma în niște scheme financiare de contribuție sau beneficii. Cine nu îndeplinește normele va plăti, iar cei care vor să le îndeplinească vor fi sprijiniți financiar.

Vom fi obligați să respectăm anumite standarde de emisii de CO2. Va exista un fond social de climă care va ajuta acele gospodării, acei oameni sau acele companii care nu pot îndeplini anumite condiții astfel încât să le poată îndeplini”, a explicat ministrul Mediului.

”Nu vorbim despre cei care nu pot, din punct de vedere social, să își cumpere mașină nouă, ci despre foarte multe persoane care și-ar permite o mașină nouă mai puțin poluantă cu cilindree mai mică și de o altă clasă.

Trebuie descurajați cei care doresc mașini vechi cu motoare mari. Prin impozite. Statul român trebuie să crească impozitul la aceste mașini”, a precizat Tanczos Barna.

”Cei sensibili din punct de vedere social trebuie susținuți”

”Cei care sunt sensibili din punct de vedere social trebuie susținuți. Trebuie ajutați de stat să cumpere o mașină nouă. Acest echilibru trebuie creat prin noi măsuri. Suntem obligați prin asumarea făcută în PNRR să găsim soluții de întinerire a parcului.

Acolo, în contrapartidă pentru susținerea investițiilor în autostrăzi ni s-a impus să găsim soluția de a întineri parcul auto. Avem deja discuții la nivelul guvernului, la nivelul ministerelor de resort.

Reducerea numărului de mașini peste 15 ani este un prim pas foarte important. În paralel, inclusiv din fondul acela social de climă, să venim în completarea programelor naționale și astfel să întinerim parcul auto”, a mai spus ministrul.

Sursă foto: Dreamstime.