Când vor dispărea, de fapt, pensiile speciale? Premierul Florin Cîțu a vorbit joi seara, la Digi24, despre pensiile speciale. Acesta a precizat că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii. Atunci toate pensiile se vor acorda pe baza de contributivitate.

Totuși, premierul a subliniat că, în prezent, decizia nu este la Guvern, ci la Parlament.

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi24.

Premierul a mai vorbit și despre problema cu care s-au confruntat mai multe țări dezvoltate. Potrivit lui Florin Cîțu, deficitul bugetar va crește în următorii 15 ani.

„Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu.  Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a explicat Cîţu.

Ulterior, întrebat când vor dispărea, de fapt, pensiile speciale, prim ministrul a răspuns ca de fiecare dată: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Când vor dispărea, de fapt, pensiile speciale? Ce se va întâmpla cu pensiile militarilor

Întrebat și despre pensiile militarilor, premierul a spus că „acolo este altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate.

„Să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”, a subliniat premierul.

În ceea ce privește chestiunea pensiilor speciale care sunt în plată, premiul a reamintit că este o dezbatere dacă este constituțional să ataci pensiile care sunt deja în plată.

„Nu sunt un specialist, dar vom vedea ce vor spune specialiștii, înțeleg că sunt mai multe debateri în acest sens. Dar știm foarte bine că pensiile magistraților au fost atacate de trei ori la CCR și au câștigat, așa că…”, a adăugat Florin Cîțu.

„Ideea este că dacă ai un sistem care trece pe contributivitate tot sistemul este altceva”, a mai spus Cîțu.

Întrebat dacă este corect ca astăzi să plătim în fiecare lună o pensie de 78.600 de lei unui domn care a fost magistrat și militar, Florin Cîțu a răspuns:

„E corect, nu e corect, au fost lucruri pe care le-au făcut politicienii 30 de ani de zile, multe dintre ele le vom corecta chiar și anul acesta”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea