Dezvoltatorii imobiliari care vor realiza noi blocuri de locuinţe în municipiul Braşov vor trebui să aplice soluţii de contorizare individuală pentru consumul de apă, la fel ca pentru energie electrică şi gaz, şi să să aplice soluţii de eficientizare energetică asftel încât să dispară centralele individuale de apartament, ca o măsură pentru reducerea poluării.

Consiliul Local Braşov a aprobat, în şedinţa de joi, Regulamentul pentru stabilirea setului de măsuri privind sistemele tehnice care au un efect semnificativ asupra performanţei energetice a clădirilor noi cu impact asupra calităţii aerului şi aspectului urbanistic în Municipiul Braşov începând cu anul 2020, care are la bază prevederile Planului privind calitatea aerului şi care este valabil pentru cei care doresc să construiască blocuri de locuinţe în oraş.

“Am propus Consiliului Local să aprobe un regulament, care a fost în dezbatere publică încă din luna februarie şi despre care am vorbit şi la sfârşitul anului trecut. Acest regulament se referă la faptul că orice nou investitor imobiliar care doreşte să construiască trebuie să ia în calcul, pentru aprobarea proiectului, să aplice soluţii de contorizare individuală pentru consumul de apă, la fel ca şi la gaz şi energie electrică, precum şi să aplice soluţii de eficientizare energetică şi reducere a poluării. Este vorba în principal de implementarea unei soluţii unice de încălzire într-un imobil, nu ca acum, când fiecare apartament are centrală proprie. Într-un bloc cu 100 de apartamente sunt 100 de centrale, fiecare cu coşul ei de evacuare, care creează noxe şi poluare”, a declarat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, conform unui document transmis de biroul de presă al Primăriei.

Conform edilului, soluţiile propuse de specialiştii dezvoltatorilor imobiliari vor fi analizate la nivelul comisiilor de specialitate din Primărie, în momentul în care se va cere avizul pentru respectivele proiecte.

“Un lucru de subliniat este că nu ne propunem să reînfiinţăm sistemul centralizat aşa cum era el odată în Braşov, ci doar să ne asigurăm că există un sistem centralizat măcar la nivelul unei unităţi locative, adică la un bloc sau la un ansamblu de locuinţe, fapt care trebuie să fie responsabilitatea proiectantului şi investitorului. Nu obligăm pe nimeni să se racordeze la sistemul centralizat”, a declarat primarul George Scripcaru.