USR afirmă că a depus aceste amendamente pentru ca jalonul din PNRR să fie respectat şi pentru ca România să nu rateze şansa istorică de a primi miliarde de euro pentru şcoli, autostrăzi şi spitale. Au fost depuse propuneri de îmbunătățire a proiectului și la Senat, însă coaliția specialilor refuză să le ia în considerare.

”Deşi au trecut mai bine de trei luni de când trebuia să fie adoptată legea de trecere a pensiilor speciale pe contributivitate, salvatorii pensiilor speciale nu se grăbesc. USR a redepus aceleaşi amendamente ca la Senat pentru a arăta că se poate foarte uşor, dacă se vrea, să trecem totul pe contributivitate, cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale. PSD nu a vrut niciodată, PNL şi UDMR s-au prefăcut că vor în timp ce erau în coaliţie cu USR, acum joacă şi ei pe faţă de partea echipei pensiilor speciale”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Prevederile amendamentelor depuse de către USR

Potrivit USR, amendamentele depuse la Camera Deputaților fac ceea ce și-a asumat România prin PNRR și cere Comisia Europeană: aduc pensiile speciale la principiul contributivităţii și prevăd: eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, ale grefierilor, funcţionarilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari şi navigatorilor, recalcularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi ale angajaţilor altor instituţii de forţă pe principiul contributivităţii şi integrarea în sistemul contributiv general.

Propunerea USR în cazul magistraților

De asemenea, USR propune ca magistrații să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obţinute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, pensionare care să se facă o dată cu îndeplinirea condiţiilor de pensionare din sistemul contributiv. Astfel, magistraţii ieşiţi la pensie care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în profesie, ceea ce ar rezolva şi actuala criză de personal.

”Totodată, USR propune ca pensiile magistraţilor să fie actualizate simultan şi în procent identic cu majorarea valorii punctului de pensie”, a mai anunţat formaţiunea.

”USR a avertizat, în mod repetat, că proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale nu înseamnă decât salvarea pensiilor speciale, fapt confirmat prin raportul Băncii Mondiale, dar şi de Comisia Europeană”, au transmis cei de la USR.