Unele pensii vor dispărea din România

Unele pensii din România vor dispărea, iar ministrul Sorin Grindeanu este una dintre personalitățile politice de la noi care susține acest demers. Este vorba despre pensiile speciale.

Sorin Grindeanu spune că propunerea legislativă referitoare la pensiile speciale este încă în lucru, amintind că aceasta trebuie să sufere câteva modificări și amendamente pentru a fi în concordanță cu decizia CCR.

„Pentru că, şi este justificat acest lucru, deocamdată modificările noi trebuie să se plieze pe decizia Curţii Constituţionale”, a spus ministrul.

Ministrul Transporturilor a reiterat că este susținătorul eliminării pensiilor speciale.

„Eu v-am tot spus că sunt un susţinător al desfiinţării totale a pensiilor speciale. Nu dau înapoi şi nu este populism ceea ce spun”, a adăugat el.

Motivul pentru care pensiile speciale nu au fost desființate

Ministrul Transporturilor a mai fost întrebat care este motivul pentru care, în 15 ani, parlamentarii nu au reușit să desființeze pensiile speciale.

„Pentru că de fiecare dată când iese o lege vine o hotărâre a Curţii Constituţionale care vine şi spune: vedeţi că nu este constituţional ceea ce aţi făcut”, spune ministrul Sorin Grindeanu.

În primele zile ale lunii august, premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație publică prin care a anunțat că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară în vederea modificării legii pensiilor speciale în conformitate cu obiecțiile formulate de Curtea Constituțională.

A doua zi, Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a declarat că nu a pregătit nicio revizuire a propunerii legislative care vizează modificarea și completarea unor măsuri de reglementare specifice referitoare la pensiile de serviciu și a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

Curtea Constituțională a României (CCR) a pronunțat o decizie prin care se arată că proiectul de lege privind pensiile speciale prezintă o neconstituționalitate parțială. În motivarea deciziei, judecătorii Curții au afirmat, printre altele, că orice modificare a spectrului de reconfigurare a aspectelor constitutive ale dreptului la o pensie primită anterior, mai exact pensia primită în prezent, ar compromite integritatea și esența acestuia, subminând astfel încrederea publicului atât în guvern, cât și în procesul legislativ.