Vineri, preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au avut o discuție telefonică care a durat aproximativ o oră și jumătate. Cei doi oficiali au vorbit despre pandemia de coronavirus, dar și despre criza din Ucraina.

Palatul Elysée a anunțat ulterior care a fost motivul de la care au pornit tensiunile din Ucraina. Potrivit sursei citate, Vladimir Putin susține că NATO s-a apropiat prea mult de Rusia, iar de aici, s-a declanșat situația actuală.

”Preşedintele rus a reiterat, fără vreo surpriză, motivele care au condus la situaţia actuală, în opinia sa vina NATO că s-a apropiat de Rusia”, a anunţat vineri Palatul Elysée.

Pe de altă parte, Emmanul Macron a îndemnat, la rândul său, Rusia ”să respecte suveranitatea statelor”, în vederea unei ”încrederi” şi”securităţii” în Europa, constatându-se apoi un dezacord.

”S-a constatat dezacordul, însă cei doi preşedinţi sunt de acord asupra unei continuări a dialogului şi ca europenii să ia parte la acest dialog”, potrivit preşedinţiei franceze.

Pe de altă parte, sursa citată precizează că cei doi președinți au ajuns totuși la o cale de mijloc. ”Preşedinţii (francez şi rus) au convenit că există o cale către o dezescaladare şi către un dialog structurat”, arată Palatul Elysée.

Ce au stabilit Emmanuel Macron și Vladimir Putin

De menționat este faptul că discuția dintre președintele francez și cel rus vine în contextul în care mișcările militare importante din ultima perioadă ugerează că Occidentul se pregăteşte în vederea unei eventuale invazii ruse a Ucrainei – care ar urma să începă în Donbas (est).

Toate aceste manevre au îngrijorat Franța și l-au determinat pe Emmanuel Macron să-l întrebe pe Vladimir Putin ce intenţii are. Liderul rus ar fi precizat că nu este vorba despre intenții ofensive, adăugând că își dorește pace.

”Preşedintele rus a negat intenţii ofensive şi şi-a exprimat dorinţa să avansăm împreună în aplicarea acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze, care subliniază că obiectivul este o concentrare asupra unei ”dezescaladări”.

În urma convorbirii pe care a avut-o cu Putin, Macron a discutat la telefon cu omologul său ucrainan Volodimir Zelenski. Potrivit sursei citate, acesta a reiterat ”deplina solidaritate a Franţei cu Ucraina” şi ”hotărârea sa de a apăra integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări într-un context foarte volatil”.

La finalul discuției telefonice, Emmanuel Macron şi Zelenski ”au convenit să continue eforturi în favoarea unei dezescaladări şi dialogului, în cadrul unor negocieri în formatul Normandia, sub egida Franşei şi Germaniei, în vederea unei puneri în aplicare a acordurilor (de pace) de la Mnsk”, potrivit preşedinţiei franceze.