Digitalizare la CNAS. Au fost alocaţi mai mulţi bani pentru realizarea PIAS

CNAS primeşte bani mai mulţi pentru accelerarea procesului de digitalizare. Se speră acum că blocajele în sistemul de gestiune a cardurilor de sănătate vor deveni istorie.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, spune că cei 100 de milioane de euro vor ajuta la crearea PIAS. Este vorba despre Platforma Informatică pentru Asigurările din Sănătate.

Iniţial, era vorba despre 70 de milioane de euro. A venit însă o suplimentare de 30 de milioane. Demnitarul speră că sistemul de gestiune al cardurilor de sănătate de la CNAS nu va mai înregistra niciodată blocaje.

Iată ce mesaj a transmis, luni seară, şeful de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

„100 de milioane de euro pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și actualizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), cu accent pe securitatea cibernetică.

Parteneriatul dintre MCID și Ministerul Sănătății dă rezultate. Astăzi, proiectele esențiale de digitalizare ale Ministerului Sănătății au fost suplimentate cu 30 de milioane de euro.

În total, 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru ca sistemul de gestiune al cardurilor de sănătate să nu mai înregistreze niciodată blocaje!”, a scris Bogdan Ivan pe pagina sa de Facebook.

El a postat şi o imagine alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Personalul medical şi pacienţii vor avea numai de câştigat

În continuare, Ministrul Digitalizării a venit cu câteva detalii despre modul în care această investiţie la CNAS va ajuta concret.

Termenul de implementare a modernizării este anul 2025. Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale vor fi conectaţi până atunci la noua platformă PIAS.

Bogdan Ivan vorbeşte despre digitalizarea completă a actului medical. Vor fi mii de ore câştigate de către personalul medical, dar şi de către pacienţi, spune el.

„Termenul de implementare este anul 2025 – până atunci, peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS, care:

  • va avea funcționalități noi
  • va asigura optimizarea fluxurilor de date
  • va permite digitalizarea completă a actului medical
  • va asigura interoperabilitatea sistemelor informatice, mii de ore câştigate de personalul medical şi de pacienţi, care nu vor mai plimba hârtii.

Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, a completat Bogdan Ivan.

Mesajul transmis de Alexandru Rafila cu privire la noua platformă PIAS

Despre acest subiect a vorbit anterior şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a subliniat că actualul sistem nu va fi afectat. Schimbarea se va produce treptat.

„Drumul României către un sistem sanitar complet transformat prin digitalizare este ireversibil. Am decis să creştem cu cca. 30% alocarea financiară pentru digitalizarea CNAS şi pentru construcţia unui sistem robust şi sigur al PIAS.

Finanţarea pe care am aprobat-o astăzi asigură un sistem digital cu funcţionalităţi noi şi sisteme de securitate solide, cu termen final de implementare în 2025”, a precizat Rafila.

Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos şi accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi, şi vor îmbunătăţi interconectarea şi interoperabilitatea sistemului, au mai transmis cei de la Ministerul Sănătăţii.