S-a majorat suma pentru digitalizarea CNAS – PIAS

Ministerul Sănătății anunță semnarea contractului de finanțare pentru procesul de digitalizare a CNAS – PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate). Un proiect care include aspecte semnificative de securitate cibernetică. Inițial, finanțarea proiectului era de 70 de milioane de euro. Aceasta a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA. Este dedicată în exclusivitate pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și pentru optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS). Trimestrul trei al anului 2025 a fost stabilit ca termen limită. Până atunci, sistemul asigurărilor de sănătate va fi complet transformat digital.

”Drumul României către un sistem sanitar complet transformat prin digitalizare este ireversibil. Am decis să creştem cu cca. 30% alocarea financiară pentru digitalizarea CNAS şi pentru construcţia unui sistem robust şi sigur al PIAS. Finanţarea pe care am aprobat-o astăzi asigură un sistem digital cu funcţionalităţi noi şi sisteme de securitate solide, cu termen final de implementare în 2025”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Peste 25,000 de furnizori de servicii medicale vor fi integrați în noua platformă PIAS până în 2025. Sunt incluși în program spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale și furnizori de îngrijire la domiciliu. Procesul de conectare va fi gradual. Iar sistemul actual nu va fi afectat în timpul acestei tranziții.

”Este a doua finanţare de 100 de milioane de euro pentru digitalizarea sănătăţii semnată de noi în această lună. Este fundamental să derulăm procesul de transformare digitală a sistemului de sănătate pe linii concomitente. Furnizori, DSP-uri, spitale, minister şi iată CNAS împreună cu Platforma Informatică unică. Ţintim să ajungem în următorii trei ani la digitalizarea completă a documentelor conexe actului medical”, spune Alexandru Rogobete, secretar de stat în Sănătate.

”Efectele programelor de digitalizare pe care le derulăm acum în sănătate se vor simţi puternic atât în creşterea calităţii actului medical cât şi în eficientizarea tuturor proceselor interne. În termeni mai simpli înseamnă timp câştigat pe care atât personalul medical, cât şi pacienţii nu îl vor mai petrece plimbând hârtii”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Platforma va fi prietenoasă și pentru cei cu dizabiliăți

Modificările aduse PIAS vor asigura un mediu prietenos și accesibil pentru toți utilizatorii. Inclusiv pentru cei cu dizabilități. Și vor îmbunătăți interconectarea și interoperabilitatea sistemului.

Printre obiectivele incluse în programul de finanțare se numără implementarea de funcționalități noi. Precum digitalizarea unor documente conexe actului medical. Optimizarea fluxurilor de date și monitorizarea electronică a obiectivelor generale, specifice și a indicatorilor de performanță la nivelul CNAS/CAS/furnizorilor de servicii medicale. De asemenea, se urmărește interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administrației publice interinstituționale. Și utilizarea eficientă a datelor organizaționale și a resurselor existente la nivel național. În concordanță cu alte investiții planificate la acest nivel.

Peste 400 de milioane de euro sunt investiți în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR și fonduri europene. Finanțarea aprobată recent ridică investițiile directe în digitalizarea sănătății prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro. Aceasta vine după ce, la finalul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea instituțiilor din domeniul sanitar aflate în subordinea MS. Precum și digitalizarea proprie a aparatului ministerial.