Diana Buzoianu, despre situația de la Regia Romsilva

Diana Buzoianu a fost întrebată despre posibilitatea de a interveni în situații precum cea a „bonusurilor de pensionare de 100.000 de euro”, exemplificate prin cazul fostului director Teodor Țigan.

Acesta a acționat în instanță instituția pe care a condus-o, după ce nu i-a fost prelungit contractul de muncă, deși se pensionase deja și primise anterior prima de pensionare.

Ministrul Mediului a transmis că bonusurile controversate au fost eliminate complet printr-o ordonanță de urgență emisă în urmă cu câteva luni și a subliniat că, pe durata mandatului său, acestea nu vor fi reintroduse.

A precizat că este necesară și o reducere a numărului de directori, menționând că în anul precedent, pentru 99 de directori au fost cheltuite aproximativ 22 de milioane de lei în salarii și bonusuri, sumă considerabilă, justificabilă doar dacă aceștia dau dovadă de performanță.

Totuși, a atras atenția că există direcții silvice cu pierderi semnificative, ceea ce ridică semne de întrebare privind eficiența acestor structuri.

„Astăzi, bonusurile acelea nu mai există. Sunt blocate total de ordonanța de urgență care a fost dată de câteva luni de zile. Sub mandatul meu, în niciun caz nu vor fi readuse. Deci asta este foarte clar.

Este nevoie și de o scădere a numărului de directori, pentru că, chiar și cu bonusurile acestea care au fost tăiate în ultimele luni, dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat anul trecut, pentru cei 99 de directori, au fost alocate undeva la 22 de milioane de lei în salarii și în bonusuri.

22 de milioane de lei pentru 99 de directori. Sunt oameni foarte norocoși să aibă atâția bani pe mână, care să li se dea în fiecare lună. Și e foarte bine dacă sunt performanți.

Doar că avem direcții întregi în care am avut pierderi mari, direcții silvice în care am avut pierderi mari”, a declarat Diana Buzoianu pentru Antena 3.

Deși Romsilva a înregistrat pierderi, s-au acordat bonusuri de performanță

Diana Buzoianu a atras atenția că, deși Romsilva a înregistrat pierderi, s-au acordat totuși bonusuri de performanță, ceea ce nu ar fi acceptabil într-un mediu privat.

Oficialul menționat că, deși înțelege nemulțumirile angajaților care urmează să protesteze, acestea nu sunt justificate. A subliniat că prelungirea discuțiilor și amânarea reformelor prin noi runde de consultări nu face decât să întârzie schimbările necesare.

„Și, cu toate acestea, s-au dat bonusuri de performanță. Cum a funcționat lucrul acesta? Nu-mi dau seama. În privat, de exemplu, n-ar funcționa niciodată. Dar la Romsilva a funcționat.

Și înțeleg că mâine, de exemplu, sunt în protest colegii de la Romsilva și le înțeleg cumva supărările, dar nu sunt legitime.

Ideea că mai trebuie să așteptăm niște luni, să mai stăm la masă încă vreo 3-4 luni, să mai scriem împreună exact aceleași articole de care știm cu toții că este nevoie, nu face decât să întârzie o reformă”, a spus aceasta.

Când va fi numit noul șef al Romsilva

Ministrul Mediului a oferit recent clarificări referitoare la procesul de numire a noului director general al Regiei Romsilva, subliniind dificultățile întâmpinate din cauza absenței unui Consiliu de Administrație cu mandat deplin.

Diana Buzoianu a explicat că procedura de selecție pentru constituirea noului Consiliu de Administrație este în curs de desfășurare de o perioadă îndelungată și era aproape finalizată înainte ca ea să preia portofoliul ministerului.

Cu toate acestea, au apărut obstacole semnificative, întrucât mandatele actualilor membri ai consiliului au fost prelungite de mai multe ori și au ajuns la termenul legal maxim, legislația în vigoare nepermițând noi prelungiri, mai multe puteți citi aici.