O analiză efectuată de netblocks.org şi Internet Society arată impactul uriaş pe care l-ar avea căderea totală a internetului în diferite ţări de pe glob.

Astfel, la nivel mondial, întreruperea internetului pentru o singură oră ar duce la pierderi de 2,142 miliarde de dolari, iar pentru o zi întreagă de 51,4 miliarde de dolari. Căderea unui serviciu de social media (Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, etc.) pentru o oră ar provoca pierderi de 53,8 milioane de dolari.

Datele care privesc România, alte ţări din zonă, dar şi Statele Unite

La nivelul României, o oră de întrerupere a internetului ar cauza pierderi de 7,8 milioane de dolari (circa 33,7 milioane de lei), iar după o zi acestea s-ar situa la 187,9 milioane de dolari (circa 811 milioane de lei), mai arată analiza. În plus, o oră în care un serviciu de social media nu ar fi disponibil se traduce în pierderi de 141.251 de dolari.

În schimb, căderea unui serviciu de social media în Bulgaria produce pagube de 37.901 dolari, în Polonia de 349.793 de dolari, iar în SUA de 12,9 milioane dolari. O oră de cădere totală a internetului înseamnă pagube de 303 milioane dolari în SUA, de 2 milioane de dolari în Bulgaria și de 23 de milioane de dolari în Polonia, scrie startupcafe.ro.

Oprirea internetului, o nouă metodă a guvernelor de a controla populaţia

“În termeni economici, întreruperile nu afectează doar economia formală, ci și cea informală, în special în țările mai puțin dezvoltate. De asemenea, pot exista daune de durată, odată cu pierderea încrederii investitorilor și a afectării dezvoltării, ceea ce face ca estimările noastre să fie conservatoare (…) În ceea ce privește drepturile omului, aceste opriri au un impact clar asupra libertății de exprimare a cetățenilor și a dreptului la informare și pot duce chiar la o creștere a violenței”, au declarat cercetătorii Samuel Woodhams și Simon Migliano.

În ultimii cinci ani, numărul de opriri de internet din întreaga lume a crescut exponențial şi este vorba aici în special de opririle impuse de guverne pentru a controla protestele de stradă sau tulburările sociale. Potrivit Freedom House, începând cu anul trecut, aproape jumătate din populația lumii locuiește într-o țară „în care autoritățile au deconectat internetul sau rețelele mobile, adesea din motive politice”.

Raportul care examinează întreruperile parțiale și totale ale internetului vizează 122 de țări şi a fost publicat de firma de cercetare internet Top10VPN.