Greșeală imensă făcută de către cei din Guvernul Orban. Românii care refuză să poarte mască de protecție în spațiile publice închise nu pot fi amendați. Cel puțin deocamdată.

Greșeală imensă a Guvernului

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că această bombă va exploda în Guvernul lui Ludovic Orban, la fel cum s-a întâmplat cu amenziile neconstituționale date în starea de urgență.

Mai mult, Ciolacu i-a mai spus lui Ludovic Orban să achiziționeze măști și să le distribuie gratuit românilor cu venituri mici. ”Presupun că cei care au fost amendați pentru nepurtarea măștii vor câștiga în instanță! Ăsta e nivelul Guvernului. Azi a ieșit președintele și a spus că e de vina PSD. E un Guvern dezastruos. Cinci milioane de români au venitul sub 1.000 de lei pe lună, ei trebuie ajutați. Nu trebuie puși în situația de a alege între o mască, o pâine sau medicamente. Trebuie să fie ajutați!”, a spus, marți seara, la România TV, Marcel Ciolacu.

De altfel, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că nepurtarea măştilor de protecţie în spaţii închise ar trebui sancţionată şi va exista un ordin care să implementeze fapta şi penalizarea.

Întrebat dacă va exista un ordin pentru amendarea celor care nu poartă măşti de protecţie, ministrul Vela a spus că a fost plecat la Budapesta şi crede „că a fost şi emis un ordin de către Ministerul de Interne şi de către Ministerul Sănătăţii sau este în lucru” documentul prin care „se reglează aceste lucruri cu privire la tot ce ţine şi de măsurile coercitive şi de obligaţia purtării măştii”.

„Ideea este că nepurtarea măştii este un caz care nu e compatibil cu regulile şi în mod normal el trebuie sancţionat. Probabil că sunt şi unele cazuri de excepţie, nu ştiu, probabil cei care sunt alergici sau cei care pot motiva că purtarea măştii le face rău, dar acest lucru va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Vela.

Vela a vorbit și despre cuantumul amenzilor. „Aşa cum ştiţi, este obligatoriu să purtăm mască în spaţii închise. (…) Fie că mergem la magazin, fie că mergem cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Această obligaţie revine în principal agentului economic care face transportul, adică el trebuie să ştie că un cetăţean nu poate să fie pasager dacă nu are masca la el, care să protejeze nasul şi gura”, a mai spus Marcel Vela.