Exploziile la un baraj din epoca sovietică din partea controlată de Rusia în sudul Ucrainei au dezlănțuit marți inundații în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse, care s-au acuzat reciproc de aruncarea în aer a barajului.

Videoclipuri neverificate de pe rețelele de socializare au arătat o serie de explozii intense în jurul barajului Kakhovka. Alte videoclipuri arătau cum apa se revărsa prin rămășițele barajului, iar trecătorii își exprimau șocul, uneori într-un limbaj dur.

Oamenii au fost evacuați

Locuitorilor din aval de barajul Nova Kakhova de pe râul Dnipro, în Herson, li s-a spus să „facă tot posibilul pentru a-și salva viața”, potrivit șefului administrației militare din regiunea ucraineană Herson, în timp ce o înregistrare video arăta un potop de apă care țâșnea dintr-o breșă uriașă în baraj.

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Acesta deține un rezervor de 18 km cubi care alimentează cu apă și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară de la Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Barajul critic Nova Kakhova se întinde peste râul Dnipro, un curs de apă important care traversează sud-estul Ucrainei, iar în aval se află mai multe orașe, inclusiv Herson, un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori înainte de război.

Ucraina dă vina pe Rusia

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești au aruncat în aer barajul.

„Kakhovka (barajul – n.red) a fost aruncat în aer de forțele de ocupație rusești”, a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene pe pagina oficială de Facebook.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare”, se mai arată în comunicat.

Agențiile de știri rusești au relatat că barajul, controlat de forțele armatei ruse a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce un oficial instalat în Rusia a declarat că a fost un atac terorist, prescurtarea rusească pentru un atac al Ucrainei.

Preşedintele Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgenţă cu privire la explozia barajului Nova Kakhova din sudul Ucrainei, a transmis marţi dimineaţă Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.