Ucraina a ajuns să atace adânc în interiorul Rusiei. La ce metodă au recurs pentru aceste lovituri?

Ucrainenii au început să efectueze tot mai multe atacuri pe teritoriul Rusiei, însă nu direct, ci cu ajutorul unei reţele de agenţi şi simpatizanţi.

Aceşti agenţi pro-ucraineni din interiorul Rusiei sabotează obiective importante ruseşti şi au început chiar să primească drone din partea Ucrainei pentru a putea lovi cât mai precis.

Informaţiile vin din partea unor surse din cadrul serviciilor secrete ale Statelor Unite ale Americii, notează jurnaliştii de la CNN.

Aceste surse consideră că aceşti agenţi pro-ucraineni sunt responsabili pentru atacul cu drone asupra Kremlinului, care a avut loc la începutul lunii trecute.

Ucraina a pus bazele unor celule de sabotaj adânc în interiorul Rusiei, formate din simpatizanţi şi din agenţi bine pregătiţi în acest tip de „război de gherilă”. Aceştia ar fi primit deja drone de fabricaţie ucraineană pentru a-şi duce la bun sfârşit atacurile planificate.

Nu există nicio dovadă drone furnizate de Statele Unite au fost folosite până acum în vreunul dintre atacurile de pe teritoriul Rusiei, au mai declarat oficialii americani pentru CNN.

Cum ajung dronele din Ucraina în Rusia?

Cât despre cele mai recente atacuri, inclusiv cel asupra unui cartier rezidenţiale de lângă Moscova şi cel asupra unor rafinării din sudul Rusiei, nu este deocamdată clar dacă au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această reţea de agenţi pro-ucraineni, mai scrie sursa citată.

Dronele ar ajunge în Rusia prin intermediul unor rute de contrabandă bine puse la punct şi sunt apoi asamblate şi folosite pe teritoriul rus. Graniţa dintre Rusia şi Ucraina este una foarte extinsă şi, prin urmare, greu de controlat, ceea ce face mult mai uşoară această contrabandă, atrage atenţia şi un oficial european din cadrul serviciilor de informaţii.

„De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei. (…) Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii lichizi fac minuni”, a indicat acesta.

CNN mai notează că nu ese clar cine îi controlează pe aceşti agenţi sau simpatizanţi, însă se presupune că elemente din cadrul comunităţii ucrainene de informaţii sunt implicate.

„Există de luni de zile o presiune destul de consistentă din partea unor oameni din Ucraina pentru a fi mai agresivi. (…)

Şi cu siguranţă a existat o anumită dorinţă la nivel înalt. Provocarea a fost întotdeauna una din abilităţile lor”, a declarat o altă sursă pentru jurnaliştii americani.

Dilema cu care se confruntă acum Rusia

Viceamiralul francez Nicolas Vaujour, şeful de operaţiuni al Statului Major Întrunit, declara acum câteva zile pentru CNN că loviturile de pe teritoriul Rusiei sunt doar „parte a războiului”, dar şi un mod de a transmite un mesaj ruşilor.

„Există un război acolo şi ar putea să vă îngrijoreze şi pe voi în viitor. (…) Astfel, este o modalitate bună pentru ucraineni de a adresa un mesaj nu doar lui Vladimir Putin, ci şi populaţiei ruse”, a afirmat Nicolas Vaujour.

„Comandanţii ruşi se confruntă acum cu o dilemă acută: dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să îşi întărească liniile din Ucraina ocupată”, se arată şi într-o analiză a Ministerului britanic al Apărării.