Aceștia susțin că Rusia are toate instrumentele necesare pentru a ataca infrastructura submarină a Regatului Unit, potrivit Daily Mail.

Încă de la izbucnirea războiului, s-a spus că Rusia sondează vulnerabilitățile europene. Și, pe lângă alimente, cerințele critice zilnice ale societății moderne sunt energia și, cel mai important, comunicațiile. Marea Nordului este un punct nevralgic, pentru că aici se găsesc arterele care mențin Marea Britanie în viață: cabluri și țevi care transportă totul, de la gaze la electricitate, de la date bancare până la comunicațiile militare, subliniază publicația britanică, încercând să-și imagineze ce se va întâmpla dacă, brusc, toate aceste legături vor fi tăiate.

Conform Daily Mail, temerile conform cărora Kremlinul se pregătește de un astfel de atac au început să crească după ce nave rusești au fost surprinse inspectând țărmurile Marii Britanii, la începutul acestui an. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat, recent, că Rusia are „ și intenția și capacitatea de a sabota infrastructura critică a Occidentului”.

Un astfel de atac ar fi „dezastruos”

Intre timp, experții au avertizat că un astfel de atac ar fi „dezastruos” pentru Marea Britanie, punând milioane de vieți în pericol, pe măsură ce spitalele își vor pierde infrastructura de bază, vor șterge miliarde din economie pe măsură ce băncile vor fi deconectate de la sistemul global, vor deconecta comunitățile îndepărtate și vor provoca revolte.

Dr Dwayne Ryan Menezes, de la Polar Research & Policy Initiative, a declarat: „Daunele aduse telecomunicațiilor submarine și cablurilor de alimentare s-ar putea dovedi dezastruoase pentru Regatul Unit.

Ar putea cauza întreruperi de internet și curent; vor fi afectate casele și afacerile, perturbate serviciile de telefonie, mobil și internet, transportul public, serviciile de urgență, spitalele, școlile și universitățile și guvernele locale”.

Tulburări civile și revolte

De asemenea, a subliniat el, ar putea face imposibilă efectuarea tranzacțiilor financiare internaționale, cu consecințe negative semnificative pentru economia Marii Britanii și poziția Londrei ca cel mai mai conectat centru financiar global din lume.

„Deoarece repararea daunelor provocate cablurilor poate dura zile sau săptămâni, ar putea duce chiar la tulburări civile și revolte”. Costurile, deși dificil de estimat, s-ar putea ridica, cu siguranță, la miliarde, a adăugat el.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a avertizat că Moscova are submarine și nave de spionaj concepute pentru a ataca energia subacvatică și liniile de comunicație.„Ceea ce știm este că rușii au un program de lucru, au un program naval specific conceput atât pentru a privi, cât și pentru a putea sabota sau ataca infrastructura națională critică a adversarilor săi”, a spus el. ”Rușii au numeroase submarine și alte echipamente și nave de spionaj și orice altceva conceput special pentru acest scop”, a subliniat el.

Încă din 2015

Amenințarea subacvatică a Rusiei nu este ceva nou, iar cercetătorii au avertizat asupra potențialelor acte sabotaj încă din 2015. La acel moment, principala preocupare o reprezentau cablurile de internet submarine, prin care trece, zilnic, 95% din traficul de internet al lumii și 10 trilioane de dolari din tranzacții financiare.

În 2017, prim-ministrul Rishi Sunak, pe atunci parlamentar, a scris un raport în care avertiza asupra amenințării „existențiale” cu care se confruntă Regatul Unit, în cazul unui atac coordonat asupra acestor cabluri, majoritatea nefiind mai mai groase decât un furtun.

„În lipsa războiului nuclear sau biologic, este dificil să ne gândim la o amenințare care ar putea fi descrisă altfel decât existențială precum aceea reprezentată de eșecul catastrofal al rețelelor de cablu submarine, ca urmare a unei acțiuni ostile”, a scris Sunak.

Acum, temerile au crescut, pe măsură ce amenințarea a evoluat. De atunci, Rusia a investit masiv în tehnologia de război  și deține nave, submarine și roboți care ar putea să efectueze acte de sabotaj.

Anul trecut, Londa a ordonat o verificare urgentă a cablurilor submarine de alimentare și de internet, pe fondul temerilor că Rusia ar putea să le fi vizat deja cu mine. Acest lucru a avut loc la o lună după ce trei explozii au afectat conductele Nord Stream 1 și 2 și au distrus principalele legături de gaz dintre Rusia și Europa.