Economia Greciei s-ar putea contracta cu 10% – 13% anul acesta, în urma măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar Guvernul va adopta măsuri pentru a atenua impactul, a afirmat miercuri ministrul de Finanţe, Christos Staikouras, transmite Reuters.

În luna august 2018, Grecia a pus punct celui de-al treilea program de asistenţă internaţională, revenind pe pieţele financiare pentru prima dată după 2010. Economia, afectată de criza datoriilor suverane, poate face faţă unui posibil al doilea val de infecţii în toamnă, a declarat Christos Staikouras, la postul elen de radio Real FM.

Acesta a adăugat că Executivul va sprijini afacerile şi va proteja locurile de muncă, adoptând măsuri care ar putea reduce cu opt puncte procentuale din estimata recesiune.

„Obiectivul nostru este ca economia să revină gradual la dinamica de dinaintea crizei, din februarie”, a explicat Staikouras.

Grecia analizează o reducere a taxelor pe vânzări pentru restaurante şi cafenele, în cadrul unui plan mai larg de măsuri destinate relansării unei economii dependente de turism, care a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Taxele pentru produse precum cafea sau băuturi răcoritoare ar putea fi reduse de la 24% până la 13%, a declarat un oficial din guvernul elen. Un alt oficial a afirmat că premierul Kyriakos Mitsotakis va anunţa, „la momentul oportun”, măsuri pentru sectorul turismului.

Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise sâmbătă, în condiţiile în care ţara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic.

Autorităţile au impus respectarea măsurilor de distanţare fizică pe plajă, noile norme precizând şi distanţa minimă dintre umbrele. Pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri.

Turismul şi industriile conexe generează aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei şi au ajutat această ţară să rămână pe linia de plutire în timpul crizelor financiare care au durat aproximativ un deceniu.

Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent 2.840 de cazuri de COVID-19, boală respiratorie provocată de noul coronavirus, şi 165 de decese, cu mult mai puţine decât în multe alte ţări europene, conform Agerpres.