Prin noile reglementări implementate de președintele interimar Ilie Bolojan, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) primește autoritatea necesară pentru coordonarea politicilor și activităților operaționale privind riscurile naționale în acest domeniu.
Ilie Bolojan a promulgat o lege care introduce măsuri mai stricte
De asemenea, se introduce o cerință explicită ca rezultatele evaluărilor riscurilor să fie furnizate nu doar autorităților publice, ci și organismelor de auto-reglementare (SRB-uri), cu excepția autorităților de supraveghere, potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială.
Legea prevede dezvoltarea unui sistem național automatizat pentru stabilirea proceselor de colectare și analiză continuă a datelor statistice relevante. O altă prevedere importantă este legată de aplicarea măsurilor sporite de cunoaștere a clientelei (CDD) pentru persoanele expuse politic (PEP), chiar dacă acestea prezintă un risc redus sau standard. Aceste măsuri trebuie menținute până la eliminarea completă a riscului asociat.
Un accent deosebit este pus și pe tranzacțiile cu criptoactive. Furnizorii de astfel de servicii vor fi obligați să aplice măsurile standard de cunoaștere a clientelei pentru tranzacțiile ce depășesc echivalentul în lei a 1.000 euro, indiferent dacă suma este realizată printr-o singură operațiune sau prin mai multe corelate. Pragul anterior era de 15.000 euro, ceea ce reprezintă o reducere semnificativă în scopul prevenirii riscurilor.

Agenții imobiliari vor avea obligația să aplice măsuri CDD atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători
De asemenea, agenții imobiliari vor avea obligația să aplice măsuri CDD atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători, indiferent de natura tranzacției. În ceea ce privește statutul de persoană expusă politic, după un an de la încheierea unei funcții publice importante, entitățile raportoare nu mai consideră persoana ca PEP, cu excepția cazurilor în care riscurile persistă, caz în care perioada poate fi extinsă cu încă un an.
Un alt element de noutate este redefinirea accesului la registrele prevăzute de lege. Accesul va fi posibil doar pentru persoanele sau organizațiile care pot demonstra un interes legitim, respectând în același timp normele privind protecția datelor cu caracter personal. Anterior, accesul era permis oricărei persoane fizice sau juridice.
Obiectivul este elaborarea de programe educaționale și campanii de conștientizare
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor va coopera activ cu Ministerul Justiției și cu instituțiile prevăzute în Legea 129/2019, dar și cu alte autorități publice și private. Obiectivul este elaborarea de programe educaționale și campanii de conștientizare în rândul asociațiilor, fundațiilor și comunității de donatori pentru a reduce riscurile de utilizare abuzivă în scopul finanțării terorismului.
Instituțiile prevăzute în lege includ organele de urmărire penală, autorități de reglementare și control, unitatea de informații financiare a României, autoritățile fiscale și vamale, structurile de informații, autoritățile administrative autonome, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.