Într-o postare publicată pe rețeaua X, Nicușor Dan a declarat că este recunoscător pentru angajamentul ferm al președintelui Trump față de relația dintre România și Statele Unite și a salutat nominalizarea lui Darryl Nirenberg în funcția de ambasador.
Nominalizarea noului ambasador SUA la București, salutată oficial
Oficialul român și-a exprimat dorința de a colabora strâns cu administrația americană pentru a întări Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. El a subliniat că relația bilaterală se bazează pe decenii de cooperare și pe valori și interese comune. Totodată, a afirmat că are convingerea că, împreună cu partenerii americani, vor putea realiza proiecte majore care să contribuie la securitatea și prosperitatea ambelor națiuni.
„Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Trump pentru conducerea sa fermă şi angajamentul faţă de relaţia dintre România şi Statele Unite, precum şi pentru nominalizarea domnului Darryl Nirenberg în funcţia de ambasador al Statelor Unite în România.
Îi transmit felicitările mele domnului Nirenberg pentru nominalizarea sa. Aştept cu nerăbdare să colaborez îndeaproape cu preşedintele Trump şi cu administraţia sa pentru a consolida în continuare Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite.
Ţările noastre sunt legate de decenii de cooperare, susţinută de valori comune şi interese comune. Sunt pe deplin încrezător că, împreună, vom realiza proiecte majore care vor aduce mai multă securitate şi prosperitate popoarelor noastre”, a transmis președintele ales al României.
I would like to thank President Trump (@realDonaldTrump) for his strong leadership and commitment to the Romania–United States relationship, as well as for the nomination of Mr. Darryl Nirenberg as the United States Ambassador to Romania.
I extend my congratulations to Mr.…
— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) May 21, 2025
Președintele Donald Trump a transmis că noul ambasador, Darryl Nirenberg, are o experiență profesională de peste 40 de ani și va avea un rol esențial în consolidarea legăturilor dintre cele două țări. Potrivit liderului american, ambasadorul desemnat va contribui la promovarea parteneriatului militar, precum și la apărarea intereselor economice și de securitate ale SUA în regiune.
Statele Unite confirmă sprijinul pentru România și anunță tranziția la ambasadă
Pe fondul acestei tranziții, Ambasada Statelor Unite la București a anunțat retragerea ambasadoarei Kathleen Kavalec, urmând ca Michael Dickerson, adjunctul șefului misiunii, să preia temporar conducerea ambasadei ca însărcinat cu afaceri ad interim.
Într-un mesaj postat marți pe Facebook, reprezentanții ambasadei și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu președintele ales Nicușor Dan și cu noul guvern al României, indicând ca priorități comune domenii precum apărarea, energia și relațiile comerciale.
La întâlnirea programată miercuri cu oficialii ambasadei, Nicușor Dan a reiterat dorința de a armoniza relațiile bilaterale, considerând că este în interesul ambelor părți să consolideze parteneriatul strategic. Acesta a precizat că România are nevoie de o relație solidă cu Statele Unite, pe care le consideră un partener esențial în politica externă.
Un parteneriat durabil
Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. Evenimentul a fost urmat de un schimb de scrisori între secretarul de stat american, Madeleine Albright, şi ministrul român de externe, Adrian Severin.
Ulterior, în cadrul vizitei la București a asistentului pentru afaceri europene şi canadiene al secretarului de stat, Marc Grossman (octombrie 1997), au fost stabilite domeniile de interes ale Parteneriatului. Acest moment a impulsionat dezvoltarea ulterioară a relațiilor de cooperare între România și Statele Unite, și a facilitat o serie de evoluții ulterioare în cadrul acestor relații.
Rezultatele pozitive înregistrate în planul reformei economice şi contribuţia României la războiul împotriva terorismului au constituit elemente majore în conturarea sprijinului SUA pentru integrarea României în NATO. După 11 septembrie 2001, România a acordat un sprijin semnificativ coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva terorismului, concretizat în susţinerea operaţiunilor din Afganistan şi Irak, precum şi în intensificarea colaborării bilaterale în acţiuni specifice de combatere a terorismului.
Nivelul ridicat al colaborării bilaterale în combaterea riscurilor neconvenţionale (trafic de droguri, de persoane, criminalitate financiară etc.) şi importanţa pe care cele două părţi o acordă acestei colaborări au determinat deschiderea, la 20 mai 2001, a Biroului FBI în capitala României.