Deplasarea în afara locuinței după ora 22:00, strict interzisă

Conform deciziei luate de către Executiv, devine interzisă deplasarea în afara locuinței între orele 22:00 și 5:00. O altă restricție ce se aplică tot de astăzi este limitarea cazării în mai multe destinații turistice.

Noile interdicții sunt aplicate după ce Guvernul a aprobat miercuri, 10 martie, propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Hotărârea de Guvern se aplică de astăzi, 14 martie

În Hotărârea de Guvern este modificat intervalul orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței, urmând ca interdicția să fie valabilă între orele 22:00 și 05:00.

„Aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură”, a subliniat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri

Până în acest moment, interdicția de deplasare în afara locuinței este valabilă între orele 23:00 și 05:00.

Noi restricţii în România?

Raed Arafat a transmis vineri, 12 martie, că este îngrijorat de prezența variantei britanice a noului coronavirus în România.

„Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a punctat șeful DSU, referitor la varianta britanică. Totuși, acesta dă asigurări că în momentul de față în România nu se pune problema unui lockdown.

„Au fost discutate mai multe variante pentru oră. Deciziile nu sunt luate de o singură persoană. Noi discutăm în grupul tehnco-științific. Am analizat unele măsuri din alte țări. Pe partea de circulație au variat diverse țări. (…) Această oră limitează activitățile ulterioare: dacă trebuie să ajungi la 22:00 acasă, nu mai ai timp – poate – să te vezi cu prietenii.

Nu e cazul să mergem mai jos în momentul de față. Ce știm sigur e că nu dorim să facem un lockdown total. Măsurile se adaptează și zonal. Măsurile noastre au fost mai puțin radicale. Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte. Dacă ne trezim în vară cu un număr mare de cazuri poate o să fie limitări.

Scenariile duc la speculații și imediat la acțiuni de denigrare din partea unora sau altora. Nu poți să dau un scenariu. Suntem abia în ianuarie. Trebuie să așteptăm să vedem cum evoluează. Dacă mă întrebați acum cum o să fie în august, vă spun că nu știu.

Vaccinul a schimbat ceea ce avem față de anul trecut. Dar și experiența noastră.  Diferența față de anul trecut e că avem o speranță. Studiile arată că tulpina britanică este și mai mortală. Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a declarat Raed Arafat pentru Dig24.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim