Noi restricţii în România? Raed Arafat a spus clar

Raed Arafat a transmis vineri, 12 martie, că este îngrijorat de prezența variantei britanice a noului coronavirus în România.

„Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a punctat șeful DSU, referitor la varianta britanică. Totuși, acesta dă asigurări că în momentul de față în România nu se pune problema unui lockdown.

Activitățile, restricționate de noile măsuri

„Au fost discutate mai multe variante pentru oră. Deciziile nu sunt luate de o singură persoană. Noi discutăm în grupul tehnco-științific. Am analizat unele măsuri din alte țări. Pe partea de circulație au variat diverse țări. (…) Această oră limitează activitățile ulterioare: dacă trebuie să ajungi la 22:00 acasă, nu mai ai timp – poate – să te vezi cu prietenii.

Nu e cazul să mergem mai jos în momentul de față. Ce știm sigur e că nu dorim să facem un lockdown total. Măsurile se adaptează și zonal. Măsurile noastre au fost mai puțin radicale. Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte. Dacă ne trezim în vară cu un număr mare de cazuri poate o să fie limitări.

Scenariile duc la speculații și imediat la acțiuni de denigrare din partea unora sau altora. Nu poți să dau un scenariu. Suntem abia în ianuarie. Trebuie să așteptăm să vedem cum evoluează. Dacă mă întrebați acum cum o să fie în august, vă spun că nu știu.

Vaccinul a schimbat ceea ce avem față de anul trecut. Dar și experiența noastră.  Diferența față de anul trecut e că avem o speranță. Studiile arată că tulpina britanică este și mai mortală. Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a declarat Raed Arafat pentru Dig24.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca