Debutul bursier al Aramco, care şi-a listat 1,5% din acţiuni la bursa din Riad, este cel mai mare din istorie, depăşind suma de 25 de miliarde de dolari atrasă de grupul chinez Alibaba la listarea din septembrie 2014, potrivit news.ro

Aramco depășește evaluarea inițială și se apropie de 2 miliarde

Producătorul de petrol din Arabia Saudită a depăşit şi evaluarea iniţială de 1.700 de miliarde de dolari anunţată la stabilirea preţului ofertei, săptămâna trecută.

Evaluarea de 1.880 de miliarde de dolari este totuşi sub ţinta iniţială a regatului şi a depins în mare măsură de investitorii locali, după ce guvernul a anulat turneele de prezentare internaţională din cauza interesului străin scăzut, conform sursei menționate.

Prințul moștenitor dorește reducerea dependenței de petrol

Listarea aşteptată de mult timp a grupului Aramco se află în centrul programului prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de transformare a economiei saudite în vederea reducerii dependenţei de petrol.

Prinţul a prezentat prima oară ideea în 2016 şi a surprins analiştii cu sugestia unei evaluări de 2.000 de miliarde de dolari. Evaluarea a fost redusă ulterior de consultanţii financiari şi de către bănci, la un interval de 1.500-1.700 de miliarde de dolari.