Nepotul fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea nu a încetat să-şi consolideze puterea după ce i-a succedat tatălui său Kim Jong Il, în 2011.

De altfel, el este chiar preşedintele Comisiei pentru Afacerile Statului, în cadrul căreia 13 membri au fost acum schimbaţi.

Această remaniere a fost decisă duminică de Adunarea Populară Supremă, parlamentul nord-coreean, raportează luni agenţia oficială KCNA, potrivit agerpres.ro

Ce spun experții

„Aceasta este o remaniere mai degrabă de mare anvergură a conducerii Comisiei”, apreciază Rachel Lee, fostă membră a administraţiei americane şi expertă în Coreea de Nord.

Comisia pentru Afacerile Statului a fost creată în 2016, pentru a înlocui Comisia pentru Apărare Naţională, care era la acea dată organul suprem pentru luarea deciziilor politice.

Fotografii publicate de ziarul nord-coreean Rodong Sinmun arată sute de membri ai Adunării Populare Supreme stând foarte aproape unii de alţii. Niciunul nu poartă mască.

KCNA nu informează despre prezenţa lui Kim la reuniune, el neapărând de altfel în nicio fotografie.

Poziția Coreei de Nord față de pandemie

Un comunicat al guvernului reafirmă de asemenea poziţia constantă a Coreei de Nord conform căreia “niciun singur caz” de COVID-19 nu s-a înregistrat pe teritoriul său, în timp ce pandemia provenită din China vecină s-a propagat în aproape toată lumea.

Phenianul a plasat mii de nord-coreeni şi sute de străini, inclusiv diplomaţi, în izolare şi a întreprins importante operaţiuni de dezinfecţie pentru a evita o epidemie care, potrivit experţilor, ar fi catastrofală într-o ţară cu un sistem de sănătate profund deficitar.