Oficialităţi chineze au încercat să influenţeze responsabili guvernamentali germani, în speranţa de a obţine comentarii pozitive cu privire la gestionarea de către Beijing a pandemiei COVID-19, a relatat duminica aceasta cotidianul german Die Welt.

Astfel, înalţi funcţionari şi personal din ministere germane au fost invitaţi “să se exprime în termeni pozitivi pe tema gestionării COVID-19 de către chinezi”, subliniază Die Welt, care citează un document confidenţial al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să trimită o cauză de inadmisibilitate acestor abordări, adaugă ziarul citat. MAE german a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii. În schimb, serviciul de informaţii interne german a confirmat pentru cotidian că “oficialităţi chineze duc o politică intensă de informare şi propagandă pe tema COVID-19“.

Beijingul încearcă să pună sub semnul îndoielii ideea că noul coronavirus a apărut în China şi să promoveze asistenţa oferită ţărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei “pentru a prezenta Republica Populară drept un partener demn de încredere”, a declarat Oficiul german pentru Protejarea Constituţiei.

Preşedintele american Donald Trump a vizat în mai multe rânduri China pe fondul pandemiei, făcând referire la “virusul din Wuhan” sau la “virusul chinez”, acuzând totodată Beijingul că a minţit cu privire la numărul morţilor sau reproşând Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o atitudine prochineză.