La 11 aprilie 2020 se împlinesc trei luni de la declararea primului deces provocat de COVID-19 în China. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces, la acea dată fiind 41 de cazuri confirmate în această ţară, scrie Agerpres.

Agenţia naţională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 şi raportat la 11 ianuarie. La acea dată, comisia afirma că nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om, potrivit site-ului www.nytimes.com.

Până în prezent, însă, numărul cazurilor confirmate la nivel mondial a depăşit 1.500.000, iar cel al deceselor a depăşit 100.000. Data de 11 ianuarie a devenit şi data de referinţă în graficele publicate de OMS.

Prima alertă, 31 decembrie 2019

Potrivit datelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe site-ul său oficial, www.who.int, anterior, la 31 decembrie 2019, China a alertat OMS cu privire la existenţa unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei. La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susţinere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizaţiei: sediul central, sedii regionale şi nivel naţional, plasând organizaţia într-o poziţie de urgenţă pentru a putea face faţă unei epidemii.

În data de 4 ianuarie, OMS a raportat pe social media existenţa unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan, iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înştiinţări despre epidemia declanşată de noua boală.

La 10 ianuarie, OMS a publicat un pachet de îndrumări tehnice destinate tuturor ţărilor cu privire la detectarea, testarea şi gestionarea cazurilor posibile, având la bază informaţiile deţinute la acel moment despre virus.

La 12 ianuarie, China a publicat secvenţierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) – boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit – SARS-CoV-2. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan. Publicarea datelor privind secvenţierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte ţări.

Primele cazuri în Europa

La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda. La 14 ianuarie, epidemiologul american dr. Maria Van Kerkhove a evidenţiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei, şi că există riscul unei epidemii la scară largă. La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declaraţie care evidenţia dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.

Cu două zile mai devreme, respectiv la 20 ianuarie, Coreea de Sud confirmase un prim caz de virus misterios din aceeaşi familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din oraşul Wuhan, iar la 21 ianuarie, Centrele de control şi prevenţie a maladiilor (CDC) din SUA au anunţat că un bărbat de 30 de ani a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle, fiind diagnosticat cu noul coronavirus chinezesc, confirmându-se astfel primul caz înregistrat în SUA, după ce virusul atinsese deja China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda şi Taiwan, potrivit AFP.

La 24 ianuarie, au fost raportate primele trei cazuri din Europa, detectate în Franţa, conform datelor publicate de pe site-ul www.eurosurveillance.org/, iar la 15 februarie, a fost raportat primul deces din Europa, tot în Franţa, fiind vorba de un turist chinez în vârstă de 80 de ani din provincia chineză Hubei, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul francez al Sănătăţii.

La finalul lui ianuarie, declararea stării de urgență medicală la nivel mondial

La 30 ianuarie, OMS a declarat urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC), fiind a şasea oară când a luat această decizie de la intrarea în vigoare a Reglementărilor Internaţionale de Sănătate, în 2005.

La 31 ianuarie, premierul italian Giuseppe Conte anunţa primele două cazuri de coronavirus în Italia, la doi turişti chinezi care ajunseseră în ţară cu câteva zile în urmă, iar la 21 februarie, oficialii italieni anunţau o agravare a epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, primul deces în această ţară survenind în aceeaşi zi, la un italian în vârstă de 78 de ani, potrivit agenţiilor de presă AFP şi Reuters.

Potrivit unei relatări AFP din 26 februarie, după Italia, noul coronavirus s-a propagat în restul Europei, mai multe ţări europene, printre care Austria, Elveţia, Croaţia sau Grecia, confirmând primele cazuri de infectare, cele anunţate de aceste patru state fiind descoperite toate la persoane venite din Italia, unde bilanţul de la acea dată arăta 374 de cazuri confirmate şi 12 decese. Alte state ale UE care au confirmat mai multe cazuri de infectare erau, la acea dată, Franţa, Germania şi Spania, şi acestea corelate cu călătorii efectuate în Italia. Pentru prima dată, numărul noilor cazuri confirmate în lume l-a depăşit pe cel din China, ţara de unde a pornit epidemia. În total, 411 noi cazuri au fost confirmate în China, faţă de 427 în restul lumii, circa 40 de ţări fiind, până la acel moment, afectate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Situaţia s-a agravat şi în Coreea de Sud, a doua ţară cea mai afectată după China şi care a trecut pragul de o mie de cazuri confirmate. În America Latină a fost confirmat primul caz în Brazilia, fiind vorba despre o persoană venită din Italia.

26 februarie, primul caz raportat în România

Tot la 26 februarie 2020, România a raportat primul caz de infectare, la un bărbat de 20 de ani, din judeţul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecţiuni preexistente foarte grave.

La 11 martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire şi severitate ale bolii, precum şi cu privire la nivelurile de inacţiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 este o ”pandemie”. Organizaţia a subliniat că 90% din cazuri nu sunt raportate decât în patru ţări, 81 de ţări nu au raportat niciun caz şi 57 de ţări au raportat mai puţin de 10 cazuri, conform unor relatări ale agenţiei AFP.

Potrivit hărţii Arcgis, realizate de Centrul Johns Hopkins pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (sursa: https://coronavirus.jhu.edu/map.html) şi actualizate la 11 aprilie, ora 12.45, numărul total al cazurilor la nivel global a ajuns la 1.704.565, din care 103.257 de decese. Cele mai afectate state sunt SUA, cu 501.615 de cazuri confirmate, urmată de Spania, cu 158.273, şi de Italia, cu 147.577. Pe teritoriul României, potrivit informărilor Grupului de Comunicare Strategică din 11 aprilie, sunt în total 5.990 de persoane infectate cu noul coronavirus, din care 282 de decese.