Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cum au fost clasificate cazurile

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania

Ce se întâmplă cu personalul sanitar

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar

Indice de pozitivitate al probelor

În ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere

Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.