Demnitarii şi alte persoane fizice au donat în luna august sume pentru diminuarea efectelor crizei în valoare totală de 786.225 lei (185.000 euro), perioadă în care preşedintele Traian Băsescu a contribuit cu 5.027 lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Dintre persoanele care au optat pentru publicarea datelor personale, cele mai mari sume au fost donate de Para Lorant – secretar general adjunct al ministerului Mediului şi Pădurilor – cu 37.300 lei, urmat de Maurer Monica – fost consilier al ministrului Economiei, Bogdan Drăgoi – secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Stafie Constantin Claudiu – secretar de stat în Ministerul Economiei, fiecare cu câte 18.700 lei.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu figurează cu o donaţie de 2.361 lei.

Guvernul a decis să introducă un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obţinute de angajaţi din companii de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de 90% să fie vărsată într-un fond de solidaritate.

Executivul a decis totodată ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor din companiile unde statul este acţionar minoritar să îşi doneze indemnizaţia într-un cont de solidaritate, refuzul fiind sancţionat prin înlocuirea acestora din AGA.