Așadar, şapte din cei nouă medici de la secţia de chirurgie plastică au decis să nu mai facă gărzi. Aceștia susțin că au fost ignorați de conducerea spitalului şi de ministerul Sănătăţii.

De asemenea, medicii respectivi subliniază că nu mai pot face gărzi în condiţiile în care riscul de malpraxis este foarte mare.

Activitatea de la Spitalul Bagdasar Arseni este puternic afectată

În acest context, activitatea din spital va fi puternic afectată. Din cei şapte medici care au demisionat din contractul de gardă, trei efectuau gărzi. În acest context, a rămas unul singur care nu va putea să acopere întreg orarul.

În această dimineață, din cei nouă medici ai secției de chirurgie plastică și reparatorie, şapte au decis să demisioneze. Aceștia au menționat că se simt epuizați fizic și psihic și nu-și doresc să ajungă în situația în care să comită vreun caz de malpraxis pe fondul oboselii.

Medicii au decis ca să înceteze să facă gărzi de luna viitoare

În schimb, medicii de la Bagdasar Arseni au decis ca să înceteze să facă gărzi de luna viitoare. Astfel, conducerea spitalului are timp să găsească până atunci o soluție și să nu se ajungă în situația în care pacienți în stare gravă să nu poată să fie operați.

Amintim că nu este pentru prima dată când medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni au făcut nenumărate petiții către conducerea unității medicale, dar și către Ministerul Sănătății. Totodată, mai multe unități medicale din țară se confruntă cu deficit de personal.

De exemplu, în vară au avut loc proteste la mai multe spitale din țară. Medicii și asistentele care efectuează gărzi semnalau aceeași problemă, respectiv că sunt epuizați din cauza lipsei de personal.

Conducerea spitalului a reacționat

În replică, conducerea spitalului a solicitat prin note de serviciu adresate semnatarilor să explice detaliat condițiile și riscurile la care fac referire, cu termen de răspuns în dată de 11.10.2023.

„După analiză răspunsurilor pe care urmează să le primim vom fi în măsură să precizăm dacă într-adevăr există condiții și riscuri care să se manifeste doar pe parcursul gărzilor, nu și în timpul normal de lucru al celor 7 și care să justifice această atitudine – sau este doar o reacție pur subiectivă la sesizări depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natură penală a 5 dintre cei 7 semnatari”, a reacționat conducerea spitalului.