Piața echipamentelor de telecomunicații a crescut în valoare în primul semestru din 2020

  • Investițiile masive din China au adus beneficii furnizorilor locali
  • Huawei și-a crescut cota de piață și și-a întărit poziția de lider în rândul furnizorilor 

Furnizorul chinez Huawei și-a majorat cota pe piața globală a infrastructurii telecomunicațiilor și este acum de peste două ori mai mare decât cel mai apropiat rival, potrivit firmei de cercetare de piață Dell’Oro, care calculează că piața a crescut în valoare cu 4% în primele șase luni ale anului 2020.

Potrivit Dell’Oro, Huawei a atras 31% din totalul cheltuielilor pentru echipamentele de rețea în telecomunicații – care include echipamente ca Broadband Access, Microwave & Optical Transport, Mobile Core & Radio Access Network, SP Router & Carrier Ethernet Switch – în prima jumătate a acestui an, în creștere de la 28% în aceeași perioadă a anului precedent.

Nokia este încă pe locul al doilea, dar cota sa de piață a scăzut la 14%, de la 16% în primul semestru din 2019. Această cotă ar putea fi afectată în continuare în cazul în care știrea privind procesul de selecție a furnizorului 5G de către Verizon este corectă. Și Ericsson este în urma Huawei, cu o cotă de 14%, la fel ca în anul anterior, în timp ce ZTE și-a majorat cota globală la 11%, de la 9% în anul anterior. 

Atât Huawei cât și ZTE au beneficiat de investițiile 5G masive în China în prima jumătate a anului 2020. 

Cota Cisco a scăzut la 6% de la 7%, în timp ce Ciena și Samsung au ocupat pozițiile 6 și 7 în topul furnizorilor, după cum arată graficul de mai jos.

Graficul arată, de asemenea, traiectoria extraordinară de creștere a Huawei din ultimii șase ani și modul în care s-au schimbat traiectoriile furnizorilor europeni.

Creșterea globală a pieței a fost determinată de cheltuieli mai mari decât se preconiza în al doilea trimestru, pe măsură ce întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de epidemia Covid-19 s-au atenuat, iar cheltuielile din China au crescut, potrivit echipei Dell’Oro.

Compania de cercetare se așteaptă ca tendința pozitivă să continue în a doua jumătate a anului și să genereze o creștere globală anuală de 5% pe piața de echipamente de telecomunicații, chiar dacă companiile individuale ar putea trece prin perioade mai dificile pe anumite piețe.

Ray Le Maistre, Director Editorial, TelecomTV