Turcia bate palma cu China și începe testarea unui vaccin dezvoltat de această țară împotriva virusului SARS-CoV-2. Testarea are loc în cadrul unui studiu la care participă aproximativ 1.200 de persoane. Mulți dintre cei care vor fi testați vor fi, în prima fază, lucrători din domeniul sănătăţii, relatează EFE.

Potrivit sursei citate, în acest moment a fost administrată deja prima doză unui număr cuprins între 1.200 şi 1.300 de lucrători sanitari. În scurt timp, mai exact  peste zece zile, li se va administra şi o a doua doză, potrivit postului de televiziune CNN Türk.

Rezultatele testului vor fi oferite de Turcia și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste două săptămâni.

Și alte ţări au început testele cu același vaccin dezvoltat în China. E vorba de Brazilia, Indonezia şi Bangladesh.

În cazul unor rezultate pozitive, turcii au în vedere să vaccineze circa 13.000 de persoane cu afecţiuni cronice şi deosebit de vulnerabile la COVID-19.

Anterior, ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, afirmase că Turcia va participa la testarea unor medicamente dezvoltate în Marea Britanie, Germania şi Rusia.

În Turcia, pandemia cu Covid face prăpăd. Numărul zilnic al deceselor provocate de noul coronavirus în această țară s-a triplat în ultimele săptămâni. În acest moment s-a trecut de la o medie de 20 de morţi pe zi, la peste 60, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Potrivit oficialilor din sănătate, Turcia ar fi atins „vârful celui de-al doilea val” al pandemiei de coronavirus, cu o medie oficială de 1.700 de cazuri zilnice. Realitatea este însă mult mai cruntă, Colegiul Medicilor din Turcia estimează că numărul real al infecţiilor este de 10 ori mai mare.

Despre un vaccin împotriva Covid a vorbit și Bill Gates. Fondatorul Microsoft speră ca ”tratamente să apară foarte rapid”, mai ales un vaccin ”la începutul anului viitor”.

”În 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate. Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în acelaţi timp la acelaţi vaccin”, afirmă el.