Tensiunile ar putea escalada din nou între Guvernul cipriot grec şi Ankara, după ce Turcia a anunţat marţi extinderea, până la 12 octombrie, a operaţiunilor navei sale Yavuz în Mediterana de Est. Este vorba despre operaţiuni de explorare de zăcăminte de petrol şi gaze naturale într-o zonă disputată din apele teritoriale ale Ciprului, potrivit Reuters.

Nava Yavuz va fi escortată de alte trei nave turceşti, potrivit unei note de informare maritimă (Navtex) care adaugă că „toate vasele străine sunt sfătuite să nu pătrundă” în zonă.

Guvernul cipriot grec recunoscut internaţional este de mult timp în dispută cu Turcia, care a început în 2019 să exploreze zăcăminte de petrol şi gaze naturale în apropierea coastelor Ciprului.

Cipru este divizat de la invadarea treimii din nordul insulei mediteraneene de către armata turcă în 1974 după o lovitură de stat ce urmărea ataşarea acesteia la Grecia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, în timp ce autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Ankara.

Turcia contestă dreptul Ciprului de a explora în apele din jurul insulei, deoarece susţine că administraţia de la Nicosia nu reprezintă interesele ciprioţilor turci, scrie Agerpres.

Acest argument este respins de Cipru, care este recunoscut legal ca reprezentând întreaga insulă.

Erdogan, replici dure pentru preşedintele Franţei

„Dle Macron, n-ați terminat să aveți necazuri cu mine”. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a avertizat sâmbătă, 12 septembrie, pe omologul lui francez, Emmanuel Macron, în timp ce tensiunea dintre cele două țări crește în legătură cu situația din Mediterana de Est, notează Le Monde. 

„Nu căutați gâlceavă poporului turc, nu căutați gâlceavă Turciei”, a lansat dl Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul, cu referire la severele critici emise de președintele francez față de Ankara în cadrul conflictului dintre Turcia și Grecia referitor la prospecțiunile petroliere din Mediterana.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă despre care Atena consideră că ține de suveranitatea ei. În ultimele săptămâni, cele două țări și-au arătat mușchii prin declarații marțiale, manevre militare și trimiterea de nave în zonă. Franța și-a arătat limpede sprijinul pentru Grecia, desfășurând nave de război și avioane de luptă în regiune, o inițiativă viu criticată de președintele turc.