Regiunea Tracia din nord-vestul Turciei va deveni un hub pentru gaze naturale, dar şi pentru GNL

Regiunea Tracia din nord-vestul Turciei, care se învecinează atât cu Grecia, cât și cu Bulgaria, va fi transformată într-un hub atât pentru gazele naturale, cât și pentru gazul natural lichefiat (GNL), a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii care a marcat finalizarea unui proiect de stocare subterană a gazelor la instalația de stocare a gazelor naturale Silivri din Istanbul, pe care el a numit-o cea mai mare din Europa.

„Scopul nostru este de a transforma țara noastră într-un centru global în care prețul de referință al gazelor naturale este determinat cât mai curând posibil”, a declarat Erdogan, potrivit TRT World.

Erdogan a declarat că a discutat deja cu omologul său rus Vladimir Putin și că deja se fac pașii necesari, transmite site-ul CGTN.

La jumătatea lunii octombrie, Putin a propus construirea celui mai mare hub de gaze din Europa în Turcia și redirecționarea către acest hub a gazelor care nu mai pot trece prin conductele Nord Stream. La începutul acestei luni, Erdogan a anunțat că Ankara se pregătește să înființeze proiectul de hub de gaze sugerat anterior de Putin.

Președintele turc a mai anunțat vineri că țara sa intenționează să își reducă dependența de energia străină de la 71% la 13% până în 2053.

Turcia a inaugurat cea mai mare instalație de stocare a gazelor naturale din Europa

Vineri, Turcia a organizat o ceremonie mult așteptată pentru a marca o creștere a capacității primei sale instalații subterane de stocare a gazelor naturale, ceea ce, potrivit oficialilor, va face din aceasta cea mai mare locație de stocare din Europa.

Creșterea capacității va permite stocarea a 4,6 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze la instalația de stocare a gazelor naturale Silivri, față de o capacitate anterioară de 3,2 miliarde. Capacitatea zilnică de extracție a sitului, de 28 de milioane de metri cubi (mcm), a fost majorată la 75 mcm, scrie Daily Sabah.

„Acest lucru a făcut din Silivri cea mai mare instalație subterană de stocare a gazelor naturale din Europa”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan în timpul discursului său de la ceremonie.

„Instalația noastră va fi capabilă să satisfacă singură un sfert din cererea țării noastre, chiar și în timpul fazelor intense de consum”, a adăugat el.

De asemenea, sunt în curs de desfășurare lucrări legate de creșterea capacității la cea de-a doua unitate de stocare a țării, Tüz Gölü (Lacul Tuz). Situată în centrul provinciei Aksaray, unitatea are în prezent capacitatea de a stoca gaze naturale cu o capacitate de până la 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

Consumul anual de gaze al Turciei a crescut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la un nivel record de 60 de miliarde de metri cubi în 2021. Erdoğan a declarat că se așteaptă ca în acest an consumul să se situeze în jurul a 53,5 bcm.

Estimările anterioare aratau o cifră de până la 63 bcm, dar energia generată din resurse regenerabile în acest an a dus la scăderea consumului de gaze.

Ankara îşi doreşte să reducă drastic dependenţa de sursele străine în ceea ce privește resursele primare

„Consumul anual de gaz subliniază importanța capacității de 4,6 miliarde de metri cubi de la Silivri și a capacității de 5,4 miliarde de metri cubi care este vizată pentru Lacul Tuz”, a declarat Erdoğan.

Gazul rusesc acoperă aproape jumătate din nevoile energetice ale Turciei. De asemenea, țara importă gaze din Iran și Azerbaidjan prin conducte și cumpără gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar, Nigeria, Norvegia, Algeria și SUA.

„Turcia are a 17-a cea mai mare aprovizionare din lume cu energia pe care o furnizează cetățenilor și industriilor sale”, a subliniat Erdoğan.

„Am stabilit viziunea noastră energetică în așa fel încât să reducem dependența de sursele străine de la 71% la 13% în ceea ce privește resursele primare până în 2053”, a adăugat el.