Ce măsuri fiscale pregătește Guvernul (SURSE)

Mai precis, Guvernul pregătește o serie de măsuri fiscale menite să aducă mai mulți bani la buget. De exemplu, autoritățile pregătesc introducerea unei accize pentru sucurile cu zahăr. Este vizată și scumpirea accelerată a tutunului și alcoolului, dar și impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.

Guvernul vrea să introducă un impozit de 10% pe veniturile din dobânzi la titlurile de stat sau emise de autoritățile locale. Simultan, pentru veniturile a căror sursă nu a putut fi identificată impozitul urcă de la 16%, cât este în prezent, la 70%.

Scutirea de impozit pe venit se va aplica pentru IT-iști doar în limita unui salariu de 10.000 lei. Totuși, autoritățile propun scutirea de contribuția la Pilonul II de pensii. Pentru contribuția la sănătate a persoanelor cu activități independente apare și plafonul de 60.000 de euro. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar atunci când depășesc suma respectivă.

Mai mult, statul vrea să impoziteze cu 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, marile companii. Este vorba despre afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an.

O măsură importantă o reprezintă și introducerea accizei pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr. Aceasta ar urma să se aplice de la 1 octombrie și ar fi 40 de lei/hectolitru, respectiv 40 de bani pe litru, pentru 5-8 g de zahăr/100 ml.

De asemenea, taxa ar urma să fie 60 de lei/hectolitru, respectiv 60 de bani pe litru, pentru peste 8 g zahăr/100 ml. Astfel, prețul unei sticle de 2 litri de băutură carbogazoasă ar crește cu peste 1 leu. În același timp, Guvernul a luat în considerare și o accelerare a majorării accizelor la tutun și băuturi alcoolice.

Bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a impus în Coaliţie un impozit de 1% pe cifra de afaceri

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a impus luna trecută, în Coaliţie, un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Decizia se aplică pentru acele companii multinaţionale care exportau practic tot profitul în paradisuri fiscale.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a dat informații în acest sens. Zamfirescu, care este și preşedintele Comisiei economice din Senat, a afirmat, într-o postare pe Facebook că, după negocieri extrem de dure, premierul Ciolacu a impus în Coaliţie un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru acele companii multinaţionale.

Este vorba de acele firme care, prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscală, exportau practic tot profitul in paradisuri fiscale.

„AM REUSIT! MULTINATIONALELE VOR PLATI IMPOZIT 1% PE CIFRA DE AFACERI! Faci profit aici, platesti impozit aici!”, a comentat senatorul PSD pe Facebook.