“Noi nu vom merge cu o propunere la Cotroceni. Miza este să avem alegeri anticipate. Ideea că nu putem să învestim un nou guvern care să pornească cu mâinile legate și să guverneze disperat prin ordonanțe de urgemță nu mai este o opțiune pentu România. Nu ne mai permitem să ne jucăm un an de-a guvernarea care nu poate să guverneze”, a declarat Barna.

Dan Barna, declarații după căderea guvernului Orban

Dan Barna, președintele USR: "Sperăm că vom avea alegeri anticipate, cerem președintelui Klaus Iohannis și PNL ca în perioada următoare să vină cu un calendar foarte clar privind alegerile anticipate. USR rămâne consecvent poziției sale, aceea că nu va vota niciun guvern pentru a ajunge la alegerile anticipate. Sperăm că va exista o consecvență și din partea PNL."

Posted by Uniunea Salvați România – USR on Wednesday, 5 February 2020

Potrivit USR, reprezentanţii PNL au obligaţia să accepte discuţii cu celelalte partide anti-PSD pentru ca dreapta să prezinte candidaţi unici la alegerile locale.

“Sperăm că vom avea alegeri anticipate. Cerem președintelui Iohannis și PNL să vină cu un calendar foarte clar pentru anticipate. Poziția USR e una consecventă cu mesajele transmise până în prezent: aceea că nu vom vota niciun guvern astfel încât să putem ajunge la anticipate. Ar fi existat o altă posibilitate pentru a avea primari în 2 tururi?

Poate. Dacă această angajare de răspundere sau OUG s-ar fi întâmplat cum am solicitat la finalul anului trecut. Nu s-a întâmplat. E clar că avem majoritate toxică în Parlament. Căderea Guvernului de astăzi confirmă lucrul acesta”, a declarat Dan Barna după votarea moțiunii.

Potrivit USR,  reprezentanţii PNL au obligaţia să accepte discuţii cu celelalte partide anti-PSD pentru ca dreapta să prezinte candidaţi unici la alegerile locale.

Alegerea primarilor în două tururi, sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate

“Votul de astăzi de la moţiunea de cenzură arată că a fost întemeiată temerea noastră că alegerea primarilor în două tururi este sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate. Ar fi existat cu siguranţă variante mai bune, dacă s-ar fi dorit. Iar problema putea fi rezolvată demult, încă din noiembrie 2019. Dar partidele aparţinând vechii clase politice au ales, din păcate, în numele românilor.

Şi tot vechea clasă politică a decis, ignorând binele românilor şi punând mai presus bunăstarea baronilor locali, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu fie aleşi în două tururi. Guvernul Orban a adoptat, marţi, într-o şedinţă maraton, 25 de OUG-uri, dar nu şi una care să întărească democraţia locală. Prin urmare, avem toate şansele ca preşedinţii de CJ-uri să fie aleşi după formula PSD, adoptată de Guvernul Dăncilă.

“Acum, dacă vor să-i convingă pe oameni că nu este vorba de vreo înţelegere de tip USL 2, reprezentanţii PNL au obligaţia să accepte discuţii cu celelalte partide anti-PSD pentru ca dreapta să prezinte la locale candidaţi unici. Altfel, vom avea în continuare, cel puţin patru ani de acum încolo, primari incompetenţi şi corupţi, primari bine înşurubaţi în scaun şi bine mufaţi la conducta banului public”, potrivit USR.

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru” și, potrivit informațiilor Digi24.ro, un senator liberal a votat alături de PSD.