De asemenea, Ministerul Economiei solicită şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul negociază de ani de zile. Ministerul a transmis în acest sens o cerere de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica din 12 iunie.

„Societatea naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în data de 26 mai 2020, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor stabilită pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 din partea acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, după cum urmează: Solicitare de introducere pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor convocată pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 a următoarelor puncte: Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: ‘Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară’.Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare”, arată documentul transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit financialintelligence.ro, strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori a fost aprobată prin memorandum de guvern şi de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica în anul 2014. În anul următor, a fost semnat Memorandumul de înţelegere cu China General Nuclear (CGN).

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă constă în finalizarea şi punerea în funcţiune a două unităţi de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă având o putere instalată de minimum 720 MWe fiecare unitate. Structurile existente pentru Unităţile 3 şi 4 constau în principal în structuri de construcţii civile, cum ar fi clădirea reactorului, clădirea turbinei-generatorului şi structuri ale circuitului hidrotehnic care se află în diferite stadii de finalizare.