Apar noi restricții în Germania! Din dorința de a stopa răspândirea virusului, în străinătate ar putea fi impuse noi măsuri pentru persoanele nevaccinate și netestate periodic. Există șanse ca, în curând, nemții să nu mai poată călători cu transportul în comun dacă sunt imunizați prin vaccin. Pe lângă biletul de autobuz, aceștia ar trebui să prezinte și un test negativ, dovada vaccinării sau a trecerii prin Covid-19 pentru a se putea deplasa.

Certificat verde în mijloacele de transport comun

Cunoscute sub denumirea de „reguli 3G”, care prevăd un test Covid-19 negativ, dovada recuperării sau a vaccinării, acestea ar trebui să se aplice în Germania atât în transportul public, precum şi la locurile de muncă. Momentan, nu este clar cum vor fi aplicate aceste prevederi.

„Pentru a sparge rapid şi cu forţă al patrulea val, am convenit… alte reguli”, a scris Kathrin Goering-Eckardt pe social media.

În ciuda acestei declarații, parlamentarul Verzilor a explicat că nu s-a luat o hotărâre finală cu privire la vaccinarea obligatorie pentru cetățenii care activează în anumite sectoare.

Situația actuală din Germania

Autorităţile germane analizează adoptarea unor restricții drastice în scopul de a combate creşterea cazurilor de contaminare din țară, potrivit reuters.com.

Până în acest moment, s-a înregistrat un număr record al persoanelor îmbolnăvite cu noul coronavirus. Cauza acestei creșteri este reprezentată de derularea activităţilor în spaţii închise odată cu venirea sezonului rece, motiv ce a afectat întregul continent. Rata de vaccinare a Germaniei, de 67%, este printre cele mai scăzute din Europa de Vest. Germania a înregistrat aproximativ 1.164 de pierderi umane la un milion de oameni din cauza Covid-19, comparativ cu 1.828 în medie pentru Uniunea Europeană, conform informațiilor oferite de Our World in Data. Zona estică și sudică a țării au cele mai scăzute rate de vaccinare.

Noi măsuri la nivel european

Propunerea de noi restricţii a venit în momentul în care Guvernul din Austria a impus carantinarea persoanelor nevaccinate. Chiar și în alte state europene au fost implementate măsuri pentru oamenii neimunizați. Unele țări solicită pasagerilor să prezinte dovada vaccinării sau a testării pentru călătoriile pe distanţe lungi cu transportul public.

Urmează să se supună la vot, joi, proiectul de lege, astfel încât acesta să poată intra în vigoare înainte de expirarea stării de urgenţă din Germania din 25 noiembrie, situație ce a oferit temeiul legal pentru măsurile anterioare împotriva pandemiei. Acest nou proiect de lege exclude, totuși, închiderea unităților de învățământ.