Decizia finală legată de școlile private! Prezența fizică, interzisă și aici

Raed Arafat a declarat luni, 25 octombrie, că situația a fost prevăzută în hotărârea CNSU, însă „nu s-a translatat în hotărârea de guvern”.

„În ceea ce privește școlile private, situația a fost prevăzută în hotărârea CNSU, dar nu s-a translatat în hotărârea de guvern. Așadar, Hotărârea de guvern prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ.

Prezența fizică este interzisă, nimeni nu oprește școlile private să facă ore online. Nu am cum să spun școlilor private să nu țină cursurile online. Este aplicabil imediat de la ieșirea HG. Nu e discriminare, e abordare diferită. Și școlile private pot da vacanță și să decidă când fac recuperare. Dacă nu dau vacanță, nu fac recuperare”, a precizat Raed Arafat.

Neînțelegerea referitoare la vacanța instituțiilor școlare private

După ce un articol care prevedea suspendarea cursurilor și în școlile private nu a mai fost preluat și în Hotărârea de Guvern, Guvernul s-a reunit luni într-o ședință pentru a remedia neînțelegerea referitoare la situația respectivă.

De asemenea, Dan Vîlceanu a declarat că a fost vorba despre o „scăpare” care va fi remediată, iar școlile private vor putea intra la rândul lor în vacanță.

„Art 8, 1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebui să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern.

Conform articolului 8, 1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8, 1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria şi a reglementat vacanţa în unităţile de stat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.