Ce se întâmplă cu suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ private?

În acest context, Cîmpeanu a declarat duminică, 24 octombrie, că s-a creat confuzie, neștiindu-se dacă respectivele unități pot funcționa sau nu.

„Art 8, 1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele  21 care funcţionează după curriculum altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebui să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Instituțiile private de educaţie pot primi elevi începând de luni?

Mai apoi, ministrul interimar a fost întrebat dacă instituțiile private de educaţie pot primi elevi începând de luni.

„Conform articolului 8, 1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8, 1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria şi a reglementat vacanţa în unităţile de stat”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a spulberat orice speranță de prelungire a vacanței

Amintim că Sorin Cîmpeanu a declarat anterior că respinge o prelungire a vacanței de două săptămâni, care va începe de săptămâna viitoare pentru toți elevii.

„Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare”, a declarat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul interimar al educației a explicat că elevii de gimnaziu şi cei de liceu vor recupera două săptămâni din anul şcolar, în timp ce pentru elevii din clasele mici va trebui recuperată doar o săptămână.

„Orele se pot recupera prin modificarea structurii anului şcolar. Pentru elevii din învăţământul primar şi pentru cei din grădiniţe este vorba doar de cinci zile de vacanţă suplimentară. (…) Mâine deja vom avea discuţii cu reprezentanţii elevilor şi ai profesorilor pentru a vedea care este cea mai bună variantă.

Sigur este variantă de recuperare. Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare. Va trebui să identificăm soluţii care să facă posibilă predarea online cu pierderi cât mai mici”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.