Ucraina a aprobat un proiect de lege care interzice utilizarea literelor „Z” și „V”, simboluri pe care Rusia le-a folosit în timpul invaziei și care au servit în diferite zone pentru a arăta sprijinul pentru acțiunile Kremlinului, potrivit ziarului „Daily Mail”. 

Literele au fost folosite inițial pentru a marca vehiculele militare rusești, dar ulterior au fost proiectate pe părțile laterale ale clădirilor din Moscova, imprimate pe îmbrăcăminte și expuse de sportivii ruși în competițiile sportive, scrie 20 Minutos. 

Autoritățile ucrainene au echivalat „Z”, mai popular decât „V”, cu svasticile purtate de soldații naziști. Viitoarea lege va interzice orice gen de propagandă rusă în Ucraina, dar va permite utilizarea literelor „Z” și „V” în muzee, biblioteci, lucrări științifice și manuale.

Ucraina vrea să interzică litera ”Z” prin lege

Folosirea lui „Z” pare să aibă de-a face cu una dintre premisele declarate încă o dată de Vladimir Putin: că „ocuparea” rusă a Ucrainei este pentru a termina cu „naziştii”, adică să „denazifice”. Litera zeta este și (în engleză) într-un alt cuvânt al cererilor rusești: demilitariZare (demilitarization). 

La rândul său, „V” ar proveni din sintagma Сила в правде, care înseamnă „puterea adevărului” și, de asemenea, Задача будет выполнена, care este echivalent cu „sarcina va fi îndeplinită”.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut deja comunității internaționale să interzică simbolul „Z”. „Facem apel la toate statele să incrimineze folosirea simbolului „Z”. „Z” înseamnă crime de război, orașe bombardate, mii de ucraineni uciși. Sprijinul public pentru această barbarie trebuie interzis”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter.

Litera ”Z” a devenit un simbol pentru Rusia

Menționăm faptul că, potrivit AS.com, litera ”Z” a devenit un simbol al Rusiei în această perioadă și pentru că este inclusă în expresia rusească ”Za pobedu”, care se traduce ”pentru victorie”.

În același timp, de la debutul războiului și până în prezent, litera ”Z” a ajuns să fie folosită pentru că este inclusă în cuvintele ”denazificare” și ”demilitarizare”. Acești termeni au fost folosiți constant de Vladimir Putin, dar și de alți oficiali ruși în explicațiile pentru invadarea Ucrainei.