Putin a decis să apeleze la bombele cu baril, cele care au u distrus totul în Siria

Tehnicieni care au legătură cu faimoasele bombe cu baril ale armatei siriene, care au devastat o mare parte din țară, au fost trimiși în Rusia pentru a ajuta la pregătirea unei campanii similare în războiul din Ucraina, cred oficialii europeni.

Ofițerii de informații spun că peste 50 de specialiști, toți cu o vastă experiență în fabricarea și livrarea explozibilului brut, se află în Rusia de câteva săptămâni, lucrând alături de oficiali din armata lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Sosirea lor este înțeleasă ca fiind unul dintre factorii care au stat la baza avertismentelor americane și europene potrivit cărora armata rusă s-ar fi pregătit pentru utilizarea armelor chimice în acest conflict, care a intrat în a patra lună și care nu dă semne de încetinire.

Bombele cu baril au fost folosite în timpul războiului sirian

Bombele cu baril sunt explozibili bruti ambalați într-un butoi și aruncați dintr-un elicopter și au fost folosite cu efecte devastatoare în timpul războiului sirian. De asemenea, regimul a fost acuzat în mod regulat că a umplut canistre cu clor și le-a aruncat asupra orașelor și localităților deținute de opoziție, provocând sute de morți și stârnind o alarmă generalizată.

Neavând arme antiaeriene, opoziția anti-Assad nu prea avea cum să contracareze supremația aeriană a armatei siriene, care a fost un factor important în recuperarea de către regim a unor părți din țară după 10 ani de război.

Situația din Ucraina este diferită

Cu toate acestea, situația este foarte diferită în Ucraina, unde trupele ucrainene înarmate cu rachete sol-aer letale pot doborî avioanele și elicopterele rusești, blocând avansările și expunând forțele terestre la focuri de artilerie.

„Acesta este probabil motivul pentru care nu i-am văzut trecând granița”, a declarat un oficial european. „Știm că există capacitatea, dar dacă o folosesc, pierd; vom ști cine a făcut-o și probabil că vor fi uciși oricum.”

Kremlinul le-a promis sirienilor salarii care pot ajunge la 4.000 de dolari

Specialiștii în bombe cu baril se aflau în avangarda forțelor pe care guvernul sirian le-a trimis în Rusia pentru a-l sprijini pe Putin, al cărui sprijin a fost esențial pentru a asigura controlul regimului Assad asupra puterii, relatează The Guardian.

Oficialii cred că între 800 și 1.000 de soldați sirieni s-au oferit până în prezent să călătorească în Rusia, unde Kremlinul le-a promis salarii cuprinse între 1.500 și 4.000 de dolari – de până la 20 de ori mai mari decât cele pe care le-ar primi în Siria, unde un colaps economic a distrus valoarea monedei locale.

Au fost înființate patru centre de recrutare

Guvernul sirian a înființat patru centre principale de recrutare pentru desfășurarea rusă, la Damasc, Latakia, Hama și Homs. Recruții sunt detașați în baza unui contract cu Grupul Wagner, organizația militară privată rusă, care a jucat un rol principal în angajarea de mercenari pentru a sprijini aventurile externe ale Rusiei.

Wagner a fost proeminent în Libia și în estul Siriei, sprijinind interesele Rusiei. Cu toate acestea, a avut uneori o relație tensionată cu Kremlinul. La începutul anului 2018, forțele sale au fost angajate într-o bătălie brutală cu forțele americane și kurde în provincia siriană Deir Azzour, în care peste 140 de mercenari au fost uciși, în principal de artileria americană. Oficialii europeni spun că guvernul rus a dat undă verde atacului.