Un general de rang înalt din SUA a declarat că „reintroducerea forțelor americane în Ucraina ar fi o decizie prezidențială”.

Decizia aparține președintelui american Joe Biden

Planificarea privind readucerea trupelor americane în Ucraina, indiferent de necesitate, cum ar fi protejarea ambasadei americane recent redeschise la Kiev, este „în curs de desfășurare la un nivel relativ scăzut”, anunță CNN.

Declarația a fost făcută luni, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, și aparține președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley.

„Aceste planuri nu au ajuns la secretarul Apărării sau la mine”, a explicat Milley.

Decizia aparține președintelui SUA, Joe Biden, a mai spus generalul.

„În cele din urmă, orice reintroducere a forțelor americane în Ucraina ar necesita o decizie prezidențială. Suntem departe de așa ceva, încă dezvoltăm cursuri de acțiune și nimic din toate acestea nu a fost prezentat încă secretarului”, a precizat generalul Mark Milley.

20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență de securitate” pentru Ucraina

Danemarca a fost de acord să furnizeze un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la finalul celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, găzduită luni.

De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă la încheierea reuniunii.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în domeniul securității”, după reuniune, a declarat Austin, inclusiv „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri și alte vehicule blindate, de care au o nevoie critică”.

„Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor ucrainene și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin.

Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua reuniune a grupului de contact, a declarat președintele Statului Major, generalul Mark Milley.

Secretarul american va găzdui personal cea de-a treia reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina la Bruxelles, la 15 iunie, a declarat Lloyd Austin la încheierea celei de-a doua reuniuni virtuale a grupului.