Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv ca dosarul penal al lui Radu Mazăre să se întoarcă la DNA

„În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa cauza privind pe inculpaţii Mazăre Radu Ștefan și Enache Marcela, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 118/P/2015 din data de 21.12.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 21.09.2022”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel Constanţa.

Potrivit Codului de Procedură Penală, Art 346 (alineatul 3, litera a) se referă la: „Judecătorul de cameră preliminară dispune restituirea cauzei la parchet, prin încheiere, dacă în urma sesizării conducătorului parchetului care a emis rechizitoriul, în condiţiile art. 344 alin. 6 nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor.”

Vă amintim că dosarul penal al lui Radu Mazăre se referă la zece terenuri ale municipiului Constanţa vândute la „preţ diminuat”.

„Terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători”, se arată în rechizitoriul întors la DNA.

Radu Mazăre cere eliberarea din închisoare şi promite că nu va fugi

Zilele trecute, Radu Mazăre şi fratele lui, Alexandru Mazăre, au spus că vor să iasă din închisoare. Cei doi au cerut instanței supreme suspendarea pedepselor și eliberarea din închisoare până în momentul în care judecătorii vor decide cum să aplice legea după decizia Curții Constituționale.

Procurorul de ședință al DNA a cerut, în schimb, respingerea cererii lui Radu Mazăre, deși fostul primar al Constanţei a promis că nu va mai fugi din România, având în vedere lecția pe care a primit-o deja.

„Cererea e vădit nefondată, pentru că inculpatul se află într-o situație cunoscută cu privire la atitudinea lui procesuală. S-a sustras de la executarea unui mandat de condamnare la pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fie asigurat și dreptul statului de a se respecta legea”, a spus procurorul de ședință al DNA.

„Dacă veți dispune suspendarea executării pedepsei, ceea ce am făcut n-o să mai fac, că s-au văzut rezultatele”, a spus Radu Mazăre în faţa instanţei supreme.

Vă amintim că Radu Mazăre a fost condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul Polaris şi la alți nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, însă atât el, cât și fratele său, Alexandru Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare în Dosarul Henri Coandă, vor acum să scape din spatele gratiilor.

În ceea ce privește movile invocate, avocații lor se bazează pe decizia Completului de Dezlegare a unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Justiție și Casație, care urmează să se întrunească la data de 11 noiembrie 2022 pentru a decide impactul deciziei CCR pe tema prescripției în cazul contestațiilor în anulare.

„Se impune suspendarea executării pedepsei câtă vreme – mai mult decât aparent – situația s-ar putea schimba. Câtă vreme există posibilitatea ca detenția să se transforme într-una ilegală, se impune suspendarea”, a declarat avocatul Ioana Focșa, cu privire la Radu Mazăre.