Medicul Lucian Duță a fost trimis în judecată de către DNA în luna decembrie a anului 2018. A fost acuzat de faptul că în perioada 2010-2012, când deținea funcția de președinte al Casei Național de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software comisioane percepute drept mită. În dosarul său principalii denunțători sunt chiar reprezentanții firmelor Siveco și HP, adică Irina Socol și Radu Enache, cei prin care s-au realizat licitațiile și proiectele.

Dr. Lucian Duță a dezvăluit că denunțătorii săi erau contacte directe ai șefilor din SRI, iar licitațiile menționate în dosar alături de implementarea sistemului informatic al CNAS s-ar fi derulat sub permanenta implicare și coordonare a instituției de informații. DNA i-a deschis dosarul penal dr. Lucian Duță pentru luare de mită în urma probatoriului strâns de pe urma colaborării DNA cu SRI, fostul șef CNAS fiind trimis în judecată de procuroarea Ana Dana, exclusiv pe baza denunțurilor făcute de Irina Socol și Radu Enache, reprezentanții Siveco și HP.

Totuși, în dosar există o mulțime de declarații contradictorii, neconvingătoare, lipsite de dovezi sau acte, care au fost puse sub semnul întrebării de către Parchetul Curții de Apel Constanța. În acest context, procurorul Teodor Niță a instrumentat plângerea penală făcută de dr. Lucian Duță împotriva celor doi denunțători ai săi.

Radu Enache și Irina Socol au fost puși sub urmărire penală pentru trafic de influență, înșelăciune și folosirea creditului societăților în interes personal. Procurorul PCA Constanța a constatat din declarațiile celor doi că milioane de euro au fost scoase din firme respective, doar că banii nu au mai ajuns la medicul Lucian Duță: „Concluzia ce rezultă este că din moment ce banii în cauză au fost plătiți, dar nu au ajuns mai departe către partenerul contractual, aceștia au fost folosiți în interes personal”, se precizează în ordonanța 226/P/2021 din 17/09/2021, conform Lumea Justiției.

Ordonanța procurorului ridică semne de întrebare

„În condițiile în care denunțătorul (Lucian Duță, n.r.) a fost numit în funcție de conducere la CNAS în decembrie 2009, chestiunea reprezintă un fapt care logic generează suspiciuni de nesinceritate a mențiunilor din depozițiile lui din anul 2008, când persoana raportată la care urma să se facă intervenția nu era în postul vizat… concluzia logică ce se trage din această mențiune, coroborat cu faptul cert al lipsei documentelor este că respectivul (Radu Enache n.r.) și-a însușit banii în interes personal”, este doar o parte extrasă din ordonanța PCA Constanța.

Dr. Lucian Duță l-a denunțat pe Enache Radu, în calitate de reprezentant al offshore-ului Quebec International Group, că a săvârșit un set de infracțiuni de factură economică, de corupție și împotriva patrimoniului societății. „Enache Radu, în calitatea deținută (de administrator al companiei n.r.), a folosit o sumă de circa 2.000.000 euro, pentru operațiuni justificare cu documente cu un conținut nereal, bani ce ar fi fost delapidați din patrimoniul societății administrate de acesta, sustrăgându-se în mod corelativ de la plata impozitelor și taxelor datorate statului ca efect al diminuării bazei impozitabile prin operațiunile comerciale nereale efectuate în perioada 2010-2014 pe această relație”.

Enache Radu și Marius Georgescu au realizat un transfer de 890.000 euro către firma Vertivi Management pentru servicii de IT, însă tranzacția nu a mai avut loc, iar banii ce trebuiau să fie plătiți nu au ajuns mai departe către partenerul contractual, fiind folosiți în interes personal.

Cei doi, Enache Radu și Irina Socol, au realizat mai multe transferuri de sute de mii de euro între firmele proprii, sub paravanul unor „operațiuni comerciale legale”, care nu au fost justificate nici până la momentul actual cu documentele necesare. „Aceasta (Irina Socol, n.r.) mai susține și faptul că nu știe ca banii plătiți să fi fost remiși efectiv denunțătorului, fapt care, dacă este adevărat, duce la concluzia logică că acești bani au fost însușiți de Enache Radu și folosiți în interes personal”, se precizează în ordonanță.

Banii aceștia au fost, în teorie, încasați drept „dividende” de la societățile offshore, și ar fi fost declarați la ANAF, dar nu există până la momentul actual vreun document care să ateste declarațiile sau plățile de impozite. „Totodată, chiar și lucrătorii de poliție judiciară au constatat că nu există documente care să justifice afirmațiile sale legate de situație firmelor off-shore”

 

Aceste transferuri care ajung la milioane de euro au fost scoase din diferite firme controlate de denunțătorii lui Lucian Duță și puse în cârca sa. Totodată, la momentul punerii în urmărire penală a medicului Lucian Duță, cei doi au fost puși „sub protecție”, având în vedere faptul că aceste nereguli comerciale nu au fost raportate în dosar.  Cine știe cine a mai încasat comisioane, de fapt, pe parcursul acestor tranzacții…

În dosarul în care medicul Lucian Duță este condamnat nu se pune problema veridicității declarațiilor denunțătorilor care, în calitate de mituitori, au trecut pe lângă orice fel de suspiciune. O exista vreo legătură între aceste milioane de euro transferate din societate în societate și după dispărute, dar „declarate” la ANAF, fără niciun document care să ateste acest fapt până în prezent, cu sistemul din spatele acestui dosar?

Ce credibilitate pot să aibă presupușii denunțători

Anul trecut completul de judecată de la Curtea de Apel București format din judecătoarea Nadia Guluțanu și Daniela Panioglu a solicitat ca până la termenul din 15.12.2021 să fie depusă la dosar Ordonanța PCA Constanța cu deschiderea urmăririi penale pe numele lui Radu Enache și Irina Socol. Cererea a fost făcută și pentru ca instanța să se convingă de credibilitatea denunțătorilor, având în vedere că trimiterea în judecată și condamnarea la fond a dr. Lucian Duță s-au realizat exclusiv pe baza declarațiilor celor doi.

Ce s-a întâmplat după este șocant. Dosarul instrumentat de procurorul Teodor Niță de la PCA Constanța a fost luat de către conducerea Parchetului General pentru „o mai bună instrumentare a cauzei”, conform informațiilor publicate de Lumea Justiției. Dosarul a fost luat și trimis înapoi la DNA, instituția care a orchestrat tot jocul juridic până la momentul actual, și fără înștiințarea dr. Lucian Duță, parte vătămată și denunțător în dosar, s-a decis infirmarea Ordonanței PCA Constanța de începere a urmăririi penale împotriva Irinei Socol și a lui Radu Enache.

„În completarea cererii dvs. prin care ați solicitat ca până la termenul de judecată din data de 15.12.2021 să vă fie comunicată ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța prin care s-a dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale față de suspecții E.R. (Radu Enache, n.r.) și S.I. (Irina Socol n.r.) vă aducem la cunoștință faptul că prin ordonanța nr. 21/II-1/2022 a procurorului șef secție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție s-a dispus infirmarea ordonanței mai sus menționate.”

Documentul este semnat de Paul Silviu Dumitriu, Procuror șef secție, și Mihai Prună, Procuror șef adjunct secție. Cu o zi înainte de verdictul final din dosar, DNA a șters orice problemă a denunțătorilor medicului Lucian Duță, anulând urmărirea penală.

Tot acest sistem ce are în spate colaborarea dintre SRI și DNA în dosarul lui Lucian Duță se observă și din eficiența cu care, cu o zi înainte de verdictul final din dosar, Ioana Socol și Radu Enache au fost reabilitați.

Totuși, pe data de 9.2.2022, completul de judecată de la Curtea de Apel București nu a pronunțat verdictul final. Instanța a decis să repună cauza pe rol în temeiul art. 395, alin. 1, din codul de procedură penală, adică pentru „lămurirea unor împrejurări în cauză”, fixând ca termen viitor data de 9.3.2022.