E obligatoriu în toată România! Noi reguli pentru toți românii

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită cu încă 30 de zile. Ministrul a spus că în cadrul hotărârii de Guvern, care prevede prelungirea stării de alertă, vor fi trecute și noile măsuri în ceea ce privește modul de desfășurare al vieții sociale, cât și cel al vieții economice.

Alexandru Rafila a anunțat o ușoară relaxare a restricțiilor, însă a precizat că este important ca operatorii economici să respecte legislația, făcând referire la măsurile de protecție și la gradul de ocupare al magazinelor, restaurantelor, cafenelelor etc.

Ministrul Sănătății a atras atenția că trebuie ca legislația să fie respectată pentru ca următorul val să nu ne prindă la fel de nepregătiți.

”O să fac referire la trei puncte. Primul este legat de hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă și menționează noi măsuri în ceea ce privește modul în care se va desfășura viața economică și, mai ales, cea socială în următoarea perioadă.

Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente pe de o parte, și s-a ridicat limita de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane. Ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor.

(…) Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi și cred că trebuie să ne uităm și asupra cadrului legal care sancționează pe cei care nu respectă reglementările în acest moment (…) suntem de acord, mai ales în această perioadă, având în vedere contextul epidemiologic, să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun, adică s-a inclus în certificatul digital COVID și prevederea accesului pentru persoanele care sunt testate

(…) trebuie să fie clar pentru toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația în ceea ce privește măsurile de protecție, în ceea ce privește gradul de ocupare al acestor instituții – trebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor. Ideea este că noi trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme.”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul ședinței de Guvern.

Un nou set de măsuri pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Șeful DSU, Raed Arafat a anunțat un nou set de măsuri care urmează să intre în vigoare în perioada sărbătorilor de iarnă. Majoritatea măsurilor sunt de relaxare, iar persoanele nevaccinate ar urma să aibă o serie de beneficii.

Raed Arafat a anunțat că atât în noaptea de Crăciun cât și în noaptea de Revelion, românii vor putea circula liberi, chiar dacă sunt vaccinați sau nevaccinați. Pe de altă parte, șeful DSU a adăugat că pentru a avea acces la locațiile de cazare, românii care nu s-au imunizat sau care nu au trecut prin boală vor fi nevoiți să prezinte un test negativ de COVID.

„Pentru nopțile de Crăciun și Anul nou nu vor fi restricții pentru oră, dar cu limita de 50% la locurile care vor fi ocupate și cu prezentarea certificatului verde. La locurile de cazare, până acum erau doar persoanele vaccinate. Acum se adaugă și persoanele testate negativ pentru COVID”, a spus Raed Arafat.

O altă veste bună pentru persoanele nevaccinte este că vor putea intra în mall-uri, dar și în marile magazine în următoarea perioadă, dacă vor prezenta un test PCR realizat cu 72 de ore înante sau un test antigen realizat cu 48 de ore înainte.

Un alt subiect dezbătut de șeful DSU, l-a reprezentant situația magazinelor mici. Potrivit acestuia, în acest caz nu vor exista restricții, însă patronii vor fi nevoiți să stabilească câte persoane pot intra în unitate.

„Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, se va permite și persoanelor testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici până la 200 de metri pătrați nu va fi necesară prezentarea documentului, dar trebuie să se stabilească numărul de persoane care intră în magazin. Pentru aceasta mărime pot fi simultan maxim 50 de persoane”, a adăugat șeful DSU.