Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Eugen Tomac susține că este întrebat foarte des de unde a apărut AUR și care este scopul acestui partid politic.

Potrivit europarlamentarului PMP, proiectul s-a născut în urmă cu un an și a eșuat la alegerile locale, însă în plină pandemie s-a folosit de mesaje agresive anti-restricții, pe care oamenii abia așteptau să le audă.

Totodată, Tomac susține că AUR s-a folosit de influența rețeleleor de socializare pentru a alimenta publicul vizat, iar românii care au fost nemulțumiți de regulile impuse au văzut partidul ca fiind ”salvatorul” lor.

„Un proiect născut în urmă cu un an, care a eșuat la alegerile locale, dar a reușit în plină pandemie, cu un mesaj agresiv anti-restricții, să aducă în jurul său exact electoratul care aștepta ca cineva să-i spună că răul vine din afară și se manifestă prin virusul creat de străini, cu scopul de a ne elimina.

Discursul urii amestecat cu teme antioccidentale și nostalgia după comunism au atras un public captiv tezelor conspiraționiste fără multă bătaie de cap. Având în spate o mașinărie eficientă din punct de vedere tehnic, prin instrumentele (ilegale) care sunt conexe platformei Facebook, ce reușesc să alimenteze în mod automat exact publicul vizat după profilul descris mai sus. Români care, din motive justificate sau nu, au acumulat multe nemulțumiri și se agață de mitul „salvatorului” care luptă cu străinii.

Cât despre instrumentele folosite, sper că ele fac parte dintr-o investigație a statului, pentru că refuz să cred că, pe viitor, va putea oricând o fabrică de troli să submineze democrația și să ne influențeze direcția spre care mergem”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

AUR, un proiect rusesc?

Europarlamentarul a abordat și informația potrivit căreia AUR ar fi un proiect rusesc. Potrivit cestuia, portalul Sputnik, cel finanțat de Guvernul Rusiei scrie de mai bine de cinci ani de zile termeni pozitiv despre un singur personaj, iar AUR este singurul partid care are spații întregi cu activitatea pe acest site.

Totodată, Tomac a mai subliniat faptul că știe cum acționează Rusia și nu crede în coincidențe, punându-i pe români să parcurgă întreaga publicație pentru a se convinge și el de această legătură.

„Revenind însă la întrebarea cui servește AUR și dacă este sau nu un proiect rusesc, vă las pe dumneavoastră să decideți, dar cel puțin merită făcută, în mod onest, o analiză fără explicații sofisticate. Portalul Sputnik finanțat de Guvernul Federației Ruse, în ediția editată în limba română, scrie din 2015 până în prezent în termeni pozitivi despre un singur personaj care promovează unirea R. Moldova cu România.

Iar AUR este singurul partid din România căruia îi alocă constant spații întregi și îi elogiază activitatea. Cunosc bine cum acționează Rusia și nu cred niciodată în coincidențe, tocmai de aceea ridic această întrebare și vă invit să parcurgeți întreaga colecție de titluri din Sputnik pe care am selectat-o, articole apărute din 2015 până în prezent, și să trageți dumneavoastră concluziile”, a adăugat europarlamentarul PMP.