Băncile au transmis în iulie, după intrarea în vigoare a Ordonanţei privind creditele consumatorilor, 327.679 de interogări pentru clienţi potenţiali la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de la BNR, de trei ori mai multe decât în luna iunie şi cel mai mare număr înregistrat din noiembrie 2008.

În a doua jumătate a lunii iunie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 50, privind creditele de consum, care prevede inclusiv eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă şi limitarea acestui comision la 1% în cazul împrumuturilor cu rate fixe, măsuri aplicabile inclusiv pentru creditele aflate în derulare.

Astfel, în pofida declaraţiilor bancherilor potrivit cărora intrarea în vigoare a noilor reglementări nu va duce la un val de cereri de refinanţare a creditelor deja acordate, datele publicate de BNR indică faptul că de trei ori mai multe persoane au verificat în luna iulie dacă pot lua un împrumut.

Totuşi, soldul creditelor acordate gospodăriilor populaţiei nu a avut o dinamică semnificativă, finanţările în lei urcând uşor, cu 0,2%, iar împrumuturile în valută exprimate în euro rămânând aproximativ neschimbate. Pe de altă parte, refinanţarea unui credit nu aduce în soldul total pe sistem bancar schimbări deosebite, noile credite acoperind, de fapt, stingerea obligaţiilor pentru împrumuturile în derulare.

Per total, numărul interogărilor transmise de bănci la CRB, atât pentru debitorii proprii cât şi pentru clienţii potenţiali, a crescut în iulie de peste două ori faţă de iunie, la 420.210 operaţiuni, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat după luna octombrie 2008.

Numărul debitorilor, persoane fizice şi juridice, a scăzut uşor în luna iulie, la 978.351 de persoane, dintre care 230.781 clienţi aveau restanţe la creditele contractate.

Şi totalul sumelor restante a scăzut uşor în iulie faţă de luna precedentă, de la 12.732 la 12.673 miliarde de lei.

CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei entităţi declarante, instituţie de credit sau instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul Special, din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare.

Băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit

Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, şi reprezintă 90% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar, potrivit datelor de la 31 decembrie 2009.

În cazul persoanelor fizice, băncile pot solicita date despre clienţii proprii sau potenţiali şi de la Biroul de Credit.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

SURSA: Mediafax