Alimentele pe care oamenii le găsesc cel mai la îndemână pentru a se răcori, într-o zi caniculară, se pot dovedi a nu fi cea mai potrivită alegere. Experții în nutriție avertizează că o înghețată sau o bere rece în realitate nu ne răcoresc, ci mai degrabă au efecte contrare.

Astfel, chiar dacă ai impresia că te răcorește și că te ajută să lupți cu canicula, înghețata nu face altceva decât să îți încălzească și mai tare corpul, arată experții de la Universitatea din Washington. În momentul în care corpul tău începe să o digereze, înghețata produce energie, iar temperatura corpului crește.

Nici berea nu se dovedește a fi o alegere mai înțeleaptă: alcoolul deshidratează și duce la vasodilatație, adică lărgește vasele de sânge. Acest proces provoacă încălzirea pielii, iar asta îți dă senzația de căldură și transpirație.

Alte alimente pe care este bine să le eviți pe caniculă sunt carbohidrații complecși, cum sunt orzul și alte cereale integrale. Ele sunt greu de digerat, ceea ce înseamnă că cer foarte multă energie pentru procesul de digestie.

Experții în nutriție recomandă în schimb consumul de alimente cu un conținut ridicat de apaă: pepenele verde, legumele, cum ar fi salată verde, castraveţi, țelină, ridichi, care conţin 95% apă.

Consumate în zilele fierbinți, acestea cresc aportul de apă şi asigură hidratarea necesară. Căpșunile și dovleceii conțin, de asemenea, multă apă.